Asiakaspalvelu: 0407284667
 • Tykkää meistä Facebookissa!

 • Muista kirjoittaa tuotearvostelu!

 • Lue uusimmat meidän Facebook-sivustoltamme!

Kopukka 530 kumivene

Kopukka 530 kumivene

1,700.00

Seuraava erä Kopukka 430, 530 ja 630 veneitä tulee keväällä 2022 ja tuotanto on käynnissä. Emme tässä vaiheessa arvioi aikatauluja tarkemmin. Olemme pitäneet varauslistaa ja se on voimassa sellaisenaan > otamme myöhemmin yhteyttä sähköpostitse. Jos olet kiinnostunut Kopukka veneistä kaudelle 2022 niin laita sähköpostia. Yhteydenotot: myynti@kivelaoutdoor.com (suosittelemme sähköpostia).

Tarkennusta edelliseen: Seuraava Kopukka 530 erä lähtee meille 20.1.2022 ja matkaan kuluu noin pari kuukautta josta pääosa konttilaivalla. Näin ollen 530 tulee jopa huhtikuun aikana. Sillä varauksella, että kaikki sujuu normaalisti.

Avaamme jonkin ajan päästä Kopukka 530 ennakkomyynnin ja tarjoamme sitä ensin ennakkoon varanneille. Summa on esim. 50% lopullisesta veneen hinnasta. Ennakkomaksulla asiakkaalle varataan vene kyseisestä erästä ja summa vähennetään lopullisesta summasta. Lähetämme teille tästä myöhemmin viestiä. Jos erä loppuu kovin aikaisin niin kartoitamme onko tehtaalla kapasiteettia valmistaa meille lisää ja mihin kohtaa saisimme buukattua rahdin. Ensin Kopukka 530 toista erää tehdään kuitenkin Kopukka 430 ja 630. Covid-19 mainingeissa myös rahtien saaminen on erittäin vaikeaa koska kaikki kapasiteetti on käytössä. Tällä hetkellä on vielä liian aikaista sanoa 430 ja 630 toimituksista, pitää odottaa vähintään Tammikuun loppuun. Päivitämme näitä tietoja kun saamme tarkennuksia.

Varasto loppu

Kuvaus

Kopukka Gen 6 – suunniteltu Rovaniemellä

Suunnittelimme kuudennen sukupolven Kopukka-veneen syksyllä 2020 ja olemme testanneet venettä talvella. Tämä malli on suurin tuotekehitysloikka mitä olemme koskaan tehneet. Uudet 2021 mallit ovat: 430, 530 ja 630. Vene on erittäin pitkälle kehitetty ja sen valmistaminen on saatu nyt kohdalleen ja korkeatasoiseksi. Laitoimme joitakin kuvia mm. Facebook-sivuilemme sekä Kopukkavene-Facebook-ryhmään. Huom. talvikuvat ovat Kopukka 530-testimallista.

Kapea ja pitkä Kopukka on suunniteltu retkikäyttöön ikäänkuin jokiveneen ja kanootin tontille – ei pikaveneeksi. Kopukka on erinomainen jokien nousussa ja laskussa (esim. Ivalojoki, Kaitum, Lainio, Lätäseno sekä paljon pienemmätkin). Ilmatäytteisenä Kopukka joustaa ja ottaa kosken iskut vastaan pehmeästi, kulkee pinnassa ja sen kantavuus on erinomainen. Kopukka on paljon vakaampi kuin vastaavan kokoinen kova vene, kanootti tai kajakki. Kopukka liikkuu moottorilla ja airoilla ketterämmin kuin vastaava kova moottorivene. Kopukkaa ei sinänsä kannata verrata leveämpiin ”rattiveneisiin”, mutta keveänä Kopukka kulkee liukkaasti astetta pienemmällä moottorilla ja raskasta soutuvenettä paremmin myös sähkömoottorilla. Kopukka soveltuu kovia veneitä paremmin hyvin matalaan veteen ja jokikäyttöön. Kopukka 430 ja 530 voidaan kuljettaa auton katolla, pakattuna laukussaan, lentokoneessa tai helikopterissa eikä se tarvitse traileria. Säilytystilan tarve on pieni. Koska kankaat ovat vahvoja ja rakenne joustaa hyvin ovat reiät hyvin harvinaisia. Ne on helppo pakata kentälläkin. Metsästys ja kalastuskäytössä arvostat sitä, ettei Kopukka kolise kuten kova vene. Kopukka 430 ja 530 ovat helposti käsiteltäviä yksinkin jopa kuivalla maalla. Kopukka takaa onnistuneet retket syvälle erämaahan.

Yhteiset ominaisuudet:

 • Uusi pitkälle kehitetty runko. Veneen keula on korkea, entistä leveämpi, pidempi ja kantavampi. Olemme jatkaneet venettä 30 cm eli 5 m pitkä vene on nyt 5.3 m. Tämä tuo lisätilaa ja (tavallaan) jatkaa keulaa. Pidennyksen ansiosta veneen keula toimii hyvin kosken aalloissa ja jopa isommissa stoppareissa.
 • Pohjan loiva V-muoto antaa veneelle erinomaisen käsiteltävyyden ja jäykkyyden kovassakin ajossa, mutta ei tee kompromisseja matalassa. Vene käyttäytyy pehmeästi ja johdonmukaisesti, vaikka se menisi poikittain koskessa olevan kiven päältä. Rakenne on erinomainen sekä moottoriajossa että airoilla.
 • Vene on vakaa, nousee herkemmin plaaniin ja on samalla entistä ketterämpi.
 • Erittäin suuntavakaa niin soutamalla kuin moottoriajossa.
 • Rakenteesta johtuen veneen sisätila on syvempi, korkealaitaisempi ja antaa enemmän tilaa varusteille.
 • Veneen lattian reunoihin on asennettu D-lenkkirivit. Varustelaukut voidaan siten vetää kiinni suoraan pohjaan.
 • Airdeck-lattia on kiinteä osa veneen rakennetta, mikä parantaa jäykkyyttä ja estää mm. hiekan kerääntymisen lattian väliin ja saumoihin. Lattian pohjaan on liimattu musta 1.5 mm kangas ja päälle 0.6 mm, mikä vahvistaa lattiaa kulumiselta ja parantaa pitoa.
 • Airdeck-lattia ei rakenteesta johtuen mene perille keulaan asti. Siitä ei olisi mitään hyötyä keulan nousevalla osalla.
 • Airdeck-lattia menee perälaudan alitse, suojaa ilmatyynyn tavoin perälaudan alareunaa iskuilta ja muodostaa kavitaatiosiivet samalla lisäten perän kelluttavuutta. Veneessä ei ole mitään kovaa iskemässä kiviin.
 • Kopukka on airoilla ketterämpi erityisesti kuormattuna kuin kanootti melomalla. Nopeat linjanvaihdot koskessa ovat mahdollisia. Moottoriajossa voit jäädä paikoilleen virtaan suunnittelemaan sopivaa nousureittiä.
 • Koskennousussa ja muulloinkin tehokkaalla moottorilla ajettaessa kuormaa kannattaa pitää sopivasti myös veneen keulassa.
 • Ponttoonien alapinta ja veneen pohja on 1.5 mm kangasta ja yläpinta 0.9 mm.
 • Kaikki pääsaumat on tehty hitsaamalla.
 • Kopukka ei ole erityisen tuuliherkkä varsinkaan kuormattuna ja on hyvin hallittavissa airoilla. Kova tuuli tietenkin vie venettä siinä missä muitakin.
 • Oikein sijoitetut kangas-tyyppiset kantolenkit. Kaksi perässä ja yksi keulassa. Lisäksi 530 ja 630 veneissä on kahvat keulan sivuilla. Kantaminen onnistuu 430 osalta kaksistaan ja 530 ja 630 veneiden osalta 3-hengen ryhmässä.
 • Sisäpituusmitta on moottoritelineestä keulan roiskesuojan reunaan. Roiskesuojan alla on tilaa varusteille.
 • Istuimet voidaan siirtää kiskoilla sopiviin paikkoihin ja lukumäärää voidaan muuttaa.
 • Istuimet eivät ole olennainen osa veneen jäykkyyttä, joten voit myös poistaa ne kokonaan tai osittain ja istua vaikka laukkujen päällä.
 • Keulan roiskesuojassa on reiät erilaisia kiinnitysköysiä varten, mutta kuvissa näkyvää köyttä ei enään ole.
 • Kopukan mukana tulee kaikki tarvittava: vene, penkit, laukku, pumppu, airot, paikkasarja, vapatelineet.

Kopukkaa on helppoa ajaa moottorilla, soutaa tai meloa.

Kopukka on erinomainen sekä virtaavassa että tyynessä vedessä. Kopukka joustaa hienosti voimakkaissakin koskissa ja kulkee hyvin aallokossa. Se on helppo kuljettaa paikasta toiseen eikä vaadi traileria tai edes peräkärryä, joskin sitä voidaan kuljettaa näiden avulla. Sopivalla kärryllä Kopukan kuljettaminen onnistuu myös maastossa. Kopukka painaa samassa kokoluokassa olevaan soutuveneeseen verrattuna puolet vähemmän ja sen syväys on pienempi. Tästä johtuu, että kopukka on kevytliikkeinen, kulkee matalassa ja on erittäin vakaa verrattuna soutuveneeseen ja erityisesti kanoottiin. Kalastaminen seisaaltaan onnistuu erinomaisesti ja istuimien paikkaa voidaan muutella tilanteen mukaan. Kopukan varusteleminen on helppoa, joskin se on jo nyt valmis kaikkiin haasteisiin. Vahvasti panssaroitu Kopukka kestää lähes mitä vain joten voit huoletta suunnitella elämäsi seikkailut erämaahan. Katso käyttövinkkejä Youtube-kanavalta.

Kopukka 530 on sopiva:

Kopukka 530 on kohtuullisen tilava vene joka sopii 1-3 hengen kuormalle varusteineen. Se on soudettavissa ja ajettavissa yksinkin. Jos kyytiin tulee 2 henkilöä, kaksi koiraa ja paljon varusteita niin valitse mielummin Kopukka 530 kuin 430. Sopii hyvin lentokuljetuksiin. Jos kyytiin tulee kolme tyyliin ”yli 110 kg matkustajaa” ja paljon varusteita niin valitse Kopukka 630.

Kopukan kantavuus on iso suuresta ilmatilavuudesta johtuen. Veneeseen voidaan ottaa siis paljon kuormaa ja varustelaukkuja voidaan kiinnittää myös ponttooneiden päälle. Tee itse nämä päätökset tilanteen mukaan. Tässä arviot jos vene on pakattu niin raskaasti, että se uppoaa 20 cm. Kopukka 430: 800 kg. Kopukka 530: 1300 kg. Kopukka 630: 1700 kg. Esim. BRP Outlander 570 mönkijän kuivapaino on 319 kg.

Kaikille Kopukka malleille hyvä moottorin kokoluokka on:

 • Sähköperämoottori. Kaikki Kopukka veneet, 430, 530 ja 630 liikkuvat aivan hyvin myös sähköperämoottorilla siinä missä tavalliset soutuveneetkin. Kopukka on itse asiassa noin puolet keveämpi kuin saman kokoinen soutuvene ja tämän lisäksi pintakulkuisempi, joten Kopukka liikkuu paremmin. Tehokkaammat Torqeedo-sähköperämoottorit vastaavat noin 4 hv bensamoottoria.
 • Lyhytrikinen 2.5 hv. Sopii hyvin perus uisteluun ja liikkumiseen.
 • Lyhytrikinen 6 hv. Tällainen moottori on hyvin kuljetettavissa ja painaa noin 26 kg. Irtotankki ja muut varusteet kannattaa sijoittaa yksin ajettaessa veneen keulaan. Tällaisella moottorilla voidaan päästä jopa +25 km/h huippunopeuksiin (yleistys). Voima riittää vähintään 1-luokan kosken nousuun kuormasta riippuen.
 • Lyhytrikinen 9.8 hv tai jopa 20 hv. 9.8 hv painaa noin 37 kg ja 20 hv noin 43 kg. Teho riittää vähintään 2-luokan koskeen raskaammallakin kuormalla.
 • Kopukka 530 veneen moottorin maksimipainona voi pitää noin 60 kg ja tehona 20 hv (14.7 kW)

Elämä on lyhyt, löydä intohimosi ja ota siitä kaikki irti!


Tekniset tiedot, Kopukka 530:

Pituus: 5.3 m
Leveys: 130 cm
Sisäleveys: 46 cm
Ponttoonin halkaisija: 42 cm
Materiaali: ponttoonin yläpinta 0.9 mm, alapinta ja pohja 1.5 mm PVC, pääsaumat hitsattu ja jotkut liimattu
Airdeck-lattian paksuus: 12 cm
Sisäpituus: 330 cm (moottoritelineestä keulan roiskesuojan reunaan)
Ilmakammiot: 4+1
Kantavuus: 1300 kg (laskelmassa vene uppoaa 20 cm 1300 kg kuormalla)
Moottori max: 20 hv (14.7 kW)
Henkilökapasiteetti: 4 aikuista, varustettu kolmella penkillä
Penkit: 3 kpl alumiini
Istuinkorkeus: n. 34 cm
Airot: 4 kpl, 200 cm
Vapatelineet: 4 kpl, irrotettavat ja säädettävät
Varustelenkit: 18 kpl (2 riviä lattiassa), keulan roiskesuojassa narulenkkejä, ei köyttä
Venttiilit: Halkey Roberts
Moottoritelineen paksuus: 25 mm
Moottoritelineen korkeus: 38 cm (optimoitu lyhytrikiselle perämoottorille)
Laukun koko noin: 95 x 70 x 45 cm
Painot kg: 59 (runko+lattia, jotka ovat integroituja), istuin 1.35, korjaussarja 0.16, jalkapumppu 1.5, vapateline 0.22, airo 0.92
Täyttöaika n: 15-20 min veneen omalla jalkapumpulla (tavallisella ilmapatjasähköpumpulla voi täyttää nopeasti noin 80% tasoon ja loppupaineet veneen omalla jalkapumpulla)
Ohjeelliset täyttöpaineet, isompi luku on maksimi: 0.20-0.25 bar (3.6 PSI) ponttoonit ja 0.3-0.6 bar (4.35-8.7 PSI) airdeck-lattia. Huom. paine nousee lämpimässä ja auringossa nopeasti, tarkkaile paineita. Kylmä vesi viilentää ponttoonien ilmaa. Huom. ole tarkkana ettet sekoita paineyksiköitä.
Käyttölämpötila: suosittelemme selviä plussakelejä, koska kankaat jäykistyvät hyvin kylmässä
Tyhjennys: itsestään kun venttiilit avataan (paina ja pyöräytä keskiosaa = tyhjennysasento). Voit imeä veneen helpommin pakkautuvaksi pumpun avulla, siirrä pumpun täyttöletku toiseen aukkoon pumpussa.
Self bailing: vedentyhjennysventtiili moottoritelineen alaosassa poistaa veden, mutta ei päästä sisälle
Väri: tumman vihreä/musta
Takuu: 24 kuukautta valmistus- ja materiaalivirheille

Vinkki: kun avaat tehdaspakatun veneen ensimmäistä kertaa niin ota pari kuvaa esim. kännykällä niin näet miten vene on kääritty laukkuunsa.


Tärkeä huomio täyttämisestä!

Suosittelemme, että käytät veneen mukana tulevaa jalkapumppua loppupaineiden saavuttamiseen. Alkutäytön voit tehdä esim. ilmapatjapumpulla. Jos täytät kompressorilla niin liiallinen paine on vaarana varsinkin jos luet väärää asteikkoa. Saat ponttooneihin sopivan paineen jalkapumpulla kun pumpun päällä oleva musta korkki on kiinni. Viimeiset painallukset ovat melko tiukkoja (80-90 kg henkilö nousee yhdellä jalalla pumpun päälle). Varo ettei jalka lipsahda (käytä pitäviä jalkineita) ja et hajota letkun liitosta tai pumppua. Jalka aina tukevasti ja ota kädellä tukea jostakin. Sama pätee lattiaan, mutta laita lattiaan hieman kovempi paine ottamalla musta korkki pois ja lisää noin 30 painallusta. Veneen mukana tulevassa pumpussa ei ole painemittaria, mutta etuna on siis kaksikammioinen pumppu. Näitä ei ole ainakaan vielä yhdistetty.

Ponttoonit ovat erittäin kovat ja sileät jo 0.2 bar paineilla. Tämä antaa myös pelivaraa kun paineet nousevat ilman lämmetessä. Lattiaan riittää hyvin 0.3-0.5 bar ja kuten em. saat tämän paineen mukana tulevalla jalkapumpulla kun otat mustan korkin pois pumpun päältä. Pumpun tilavuus tällöin pienenee ja saat enemmän painetta. Kun lasket koskista jokea niin voi olla hyvä idea laskea pohjan paine samaan 0.20-0.25 tasoon kuin ponttooneissa. Vene antaa paremmin periksi mahdollisissa kiveniskuissa ja suojaa kankaita. Huom. ensimmäinen täyttö kannattaa tehdä lämpimässä kun kankaat ovat pehmeitä! Tällöin 0.2 bar ponttoonit ja lattia. Oikein kylmässä kangas on jäykempää ja käyttäytyy eri tavalla.

Älä seuraa lattian ryppyjä täyttöohjeena! Lattia ei silene kovemmillakaan paineilla, koska päälle on liimattu 0.6 mm PVC vahvikekangas, varsinkaan viileämmällä ilmalla. Kuva Kopukka 530 lattiasta noin 0.6 bar paineilla, ilman lämpötila + 1.5 C. Kaikki veneet on testattu tehtaalla vuotamattomiksi 24 h testillä ja normaalipaineilla. Joskus venttiili voi olla löystynyt käytössä tai kuljetuksessa – katso sitä varten ohjeet tältä sivulta alempaa. Jos sinulla on täyttöadapteri, mikä muuttaa veneen venttiilin normaaliksi autonrengasventtiiliksi niin voit hankkia siihen sopivan rengaspainemittarin. Alla olevan esimerkkimittarin mittausalue on 0.5–99.5 psi 0.035–6.85 bar.


Kuljetuslaukku:

Vakiovaruste kaikissa veneissä. Laadukas kompressoitava kuljetus/säilytyslaukku, mihin tyhjäksi pumpattu vene on helppo pakata kuljetusta ja säilytystä varten. Laukku on ristin muotoon ommeltu kangas, jonka keskelle vene, lattia ja istuimet asennetaan ja liepeet kääritään näiden yli. Mitään sullomista ei näin ollen tarvita. Tyhjennä vene ja lattia kaikesta ilmasta ennen pakkaamista niin saat sen pienempään tilaan. Tyhjennys tapahtuu jalkapumpulla siirtämällä pumpun letku tyhjennysporttiin ja pumppaamalla normaalisti. Aseta venttiilit tyhjennyksen jälkeen kiinni asentoon ettei vene ime ilmaa sisäänsä. Kiinnitä veneen venttiilien suojakorkit ennen pakkaamista. Laukun liepeet kiinnittyvät toisiinsa kompressioremmeillä, mutta kiristä remmejä kohtuudella etteivät niiden ompeleet rasitu liiaksi. Jos remmien päät meinaavat purkautua niin polta päitä hieman sytkärillä. Laukussa on päissä kantokahvat ja sivuilla pidemmät remmit. Laukkua voidaan hetkellisesti kantaa myös selässä, mutta muista, että laukku voi olla selälle liiankin raskas. Voit keventää jättämällä laukkuun pelkkä veneen runko ja anna kaverin kantaa loput tavarat tai vie ne erikseen. Katso vinkkejä veneen liikuttelusta maastossa alempaa tältä sivulta. Airon lavat voidaan halutessa pakata laukkuun ja varret kantaa erikseen. Kopukka 530 veneen laukun mitat täyteen pakattuna, kaikki varusteet sisällä (poislukien airot) ovat noin: 85 x 65 x 55 cm ja paino tyhjänä noin 1.8 kg. Kun avaat tehdaspakatun veneen ensimmäistä kertaa niin ota pari kuvaa esim. kännykällä niin näet miten vene on kääritty laukkuunsa.


Usein kysytyt kysymykset ja muuta:

Ole hyvä ja lähetä kysymyksesi: myynti@kivelaoutdoor.com. Ongelmia: Katso käyttövinkkejä Youtube-kanavalta.

Miten tavarat kannattaa kuormata veneeseen? 

Jos ajat yksin niin laita varusteet keulaan. Keulapeitteen alla on lähes 100 litraa tilaa. Varusteiden paino auttaa pitämään keulaa alhaalla varsinkin jos ajat yksin ja moottorissa on tehoja. Muutenkin pakkaamisessa kannattaa käyttää keulassa olevaa tilaa. Sitten tilanteen mukaan pohjaa vasten. Sido varusteet kiinni pohjassa oleviin D-lenkkeihin. Katso ettei kiinnitysliinojen soljet hierrä veneen pohjaa tai ponttooneita. Remmejä ei kannata kiristää liikoja. Irtotankki kannattaa sijoittaa ja kiinnittää niin eteen kuin mahdollista. Kokeile kuorman sijainnilla miten vene käyttäytyy parhaiten eri tilanteissa. Keulapeitteen päällä on myös tilaa ja kiinnittämiseen voi käyttää peitteen reunassa olevia reikiä ja sopivia naruja.

Hiekka? 

Pidä vene paina puhtaana ja huuhtele hiekka pois. Vene voidaan huuhdella esim. puutarhaletkulla. Käännä vene nurin, nosta perä ylös ja huuhtele jokainen kolo. Jos käytössä ei ole letkua niin käytä esim. ämpäriä. Pyyhi ponttoonit, lattia ja kaikki saumat puhtaaksi.

Veneessä on erilaisia saumoja ja työsaumoja? Kuinka kestäviä? 

Uusimmissa malleissa on useimmat isot pääsaumat hitsattu ja loput liimattu. Lujuuden kannalta tällä ei ole merkitystä. Liimaus käytännössä yhdistää kankaat yhdeksi eli muuttaa ne yhdeksi ja samaksi. Esimerkiksi airon saranat ja varustelenkit ovat liimattu. Joskus veneessä voi olla ns. työsaumoja näkyvillä, mutta niillä ei ole mitään merkitystä lujuusteknisesti. Kaikkia samoja koskee takuu. Ymmärrä tällaisen kumiveneen rakennustekniset seikat tai älä osta tätä venettä.

Millainen melottava Kopukka on? 

Kopukka on pintakulkuinen, kevyt ja helppo melottava. Se on kuitenkin leveämpi kuin esim. kanootti eli jos melot yksin niin istu hieman laidassa. Kopukka ei sanottavasti kallistu ja jos sinulla on kyydissä tavaraa niin voit myös tasapainottaa venettä. Kahdestaan meloessa istutaan omilla laidoilla. Yleisesti ottaen suosittelemme kuitenkin soutamista (selkä menosuuntaan) tai huopaamista (katse menosuuntaan) kun lasket jokea tai vaikkapa vaanit lintuja tai kaloja – aina kun airoille on riittävästi tilaa. Eteneminen, suunnan vaihtaminen, jarruttaminen, kiihdyttäminen yms. ovat tehokkaampia kuin melomalla. Kopukan airot ovat verraten kestävät, mutta emme suosittele, että väännät niillä vauhtia kivistä. Suosittelemme myös hankkimaan noin 3 m pitkän sauvoimen. Voit tehdä perinteisen mallin itse puusta, hankkia valmiin sauvoimen melontaliikkeestä tai sopivan putken esim. Exelens 30 mm lasikuituputki. Sauvoimen avulla pääset myös ylävirtaan ja sauvominen on helpoin tapa mennä kapeaa jokea pitkin. Kuorma ei sanottavasti vaikuta Kopukan käyttäytymiseen muuten kuin tekee siitä hieman raskaamman ja kankeamman kääntyä. Tuulen vaikututusta (isommat suvannot ja avovedet) on helpointa hallita soutamalla. Muutokset ovat kuitenkin pienempiä kuin mm. avokanootilla.

Miten kopukkaa kannattaa autolla kuljettaa?

 1. Takakontissa
 2. Katolla
 3. Peräkärryssä
 4. Trailerilla
 5. Matkailuautossa

1. Kopukka mahtuu laukussaan useimpien autojen takakonttiin (tarkista mitat), farmariauton perään tai jopa takapenkille. Veneen täyttäminen käyttökuntoon vie mukana tulevalla jalkapumpulla noin 15 min tai hieman pidempään, joten mikään välttämättömyys ei ole kuljettaa Kopukkaa täytettynä.

2. Kopukka (ainakin 430 ja 530) voidaan kuljettaa täytettynä taakkatelineillä auton katolla. Irrota vapatelineet ja airot. Varmista ettei penkit ole aivan kiskon päissä tai ota ne pois. Penkit ovat melko tiukasti kiinni kun vene on paineistettu ja kiskot ovat kuivat. Kiinnitä vene tukevasti liinoilla lenkkien kautta ja myös edestä niin ettei vene pysyy suorassa kovassa tuulessa ja ison auton vastaan tullessa. Varmista, että taakkatelineet ovat riittävän tukevat (mielummin kiinnittyvät kattokiskoon) ja kiinnitetty hyvin kireälle. Tarkista telineiden kantavuus suhteessa veneen painoon. Vene on helpointa nostaa katolle kahdestaan, mutta jos nostat yksin niin helpointa on nostaa veneen keula takimmaisen taakkatelineen päälle ja sitten työntää vene molemmille telineille. Jos kyseessä on kovaan käyttöön tehty maastoauto niin Kopukka voidaan ehkä laittaa suoraan auton katolle jos se saadaan siihen hyvin kiinni.

3. Kopukka voidaan kuljettaa peräkärryssä joko laukussaan tai täytettynä tai osittain täytettynä. Voit lyhentää venettä tyhjentämällä lattian ja etupään ponttoonit joko kokonaan tai osittain, jolloin voit kääntää keulan veneen päälle. Tällä tavalla vene Kopukka mahtuu myös koppaperäkärryyn. Kärryssä on hyvä kuljettaa myös moottori ja muut varusteet.

4. Kopukka voidaan kuljettaa myös venetrailerilla jos sellainen löytyy, mutta trailerin hankinta Kopukkaa varten ei ole tarpeellista. Katso alempaa kysymys: “Voiko moottori olla paikoillaan jos venettä kuljetetaan trailerissa?”

5. Kopukka voidaan kuljettaa matkailuauton tavarasäiliöissä tai tilanteen mukaan jopa sisätiloissa.

Tutki Kopukan kuljetuslaukun mitat ja paino suhteessa omiin voimiisi. Heikkokuntoinen voi tarvita avuksi toisen henkilön, mutta normaali terve ja vahva henkilö kykenee liikuttelemaan laukkuja yksinkin. Nosta jaloilla älä selällä. Kun nostat niin älä tee kiertoliikettä. Huomaa, että Kopukka voidaan nostaa myös osina. Voit hankkia kokoonpantavan (laatikko)kärryn ulkona liikuttelua varten. Maastossa Kopukkaa voi liikutella vaikka kottikärryillä tai saman tapaisella paksurenkaisella kärryllä.  Valinta riippuu maastosta, polusta yms. seikoista. Olemme kuljettaneet kopukkaa tietä pitkin myös riistakärryillä ja jopa tukevalla kanoottikärryllä.

Kestääkö vetää kelkalla jäätä pitkin?

Kopukka on hyvin panssaroitu, mutta jos jää on kovin ruttuinen niin se kuluttaa vähitellen kangasta. Eli tilanteen mukaan. Pehmeän lumen päällä kestää hyvin. On toki helppo täyttää perilläkin eli voi kuljettaa laukussaan. Emme suosittele Kopukkaa varsinaiseen ahkiokäyttöön.

Mikä on sopiva rikipituus tavalliselle perämoottorille? 

Suosittelemme lyhytrikistä perämoottoria jos ajat matalassa. Jos ajat pelkästään syvässä vedessä niin voit käyttää pitkärikistä moottoria. Moottorin korkeutta ja kallistusta säätämällä voit käyttää myös matalassa vedessä.

Minulla on kahluukengissä nastat. Miten lattia kestää?

Tällaisessa käytössä täytyy asentaa esim. sopiva matto tai muu suoja lattian päälle. Hanki kulutusta kestävää mattoa ja leikkaa se sopivan kokoiseksi, vähän leveämmäksi kuin Airdeck-lattia. Asenna maton reunat lattian ja ponttoonin väliseen rakoon. Kun paineistat veneen niin lattia pysyy paremmin paikoillaan. Usein myös jokin ohut kynnysmatto voi riittää jalkojen alla. Näitä saa muutamalla eurolla.

Pumpun sihinät. 

Kopukan jalkapumppu, kuten mikä tahansa vastaava, voi ajan oloon kulua niin, että se voi hieman vuotaa erityisesti letkuliitoksestaan. Pieni vuoto ei sinänsä haittaa veneen täyttämistä kun pidät yllä riittävää pumppaustahtia. Loppupaine voidaan laittaa tämän uuden pumpun pienemmällä säiliöllä. Ks. ohjeet ylempää.

Useimmiten syynä on letkuliittimen päässä oleva O-rengastiiviste, joka on päässyt liikkumaan sivuttain tai käytössä kulumaan. Keskitä tiiviste ja kierrä letku kiinni pumppuun kohtuullisella voimalla. Liian tiukkaan kierrettynä voi tiiviste vahingoittua.

Letkun ja kiristysosan välinen liitos on tehty pyöriväksi. Tämä on yleensä tiivis, mutta jos ei ole niin voit laittaa jotakin sopivaa liimaa tai massaa liitokseen.

Pumpussa olevan letkun lähdöissä tai letkut kierreosassa voi olla muovin valmistuksesta johtuvia pieniä särmiä. Tasoita nämä esim. puukon terällä. Näin kumitiivisteen kuluminen vähentyy.

Voiko moottori olla paikoillaan jos venettä kuljetetaan trailerissa?

Periaatteessa kyllä, mutta omalla vastuulla. Varmista moottorin kiinnitys ja katso ettei moottori heilu. Pidä vene täytettynä, jolloin se tasaa töyssyjä. Voit laittaa perämoottoritelineen alle jonkin vaimentavan elastisen tuen. Jos moottori on erittäin iso ja raskas niin ehkä se kannattaa irrottaa telineestä varsinkin jos maasto on hankalaa ja kuoppaista. Jos siirrät veneen vaikkapa mönkijällä ja kärryllä erämaahan vaikeaa maastoa tai kuoppaista mönkijänuraa pitkin niin raskaampi moottori kannattaa suosiolla pakata kiinnitettynä lujasti itse kärryyn käyttäen alla jotakin pehmustetta. Yleensä moottorit voidaan kuljettaa toisella kyljellään niin, ettei moottorin öljy vuoda ulos. Varmista moottorin käyttöohjeesta miten se pitää kuljettaa. Älä tankkaa moottoria ennen kuljetusta. Tyhjennä polttoainesäiliö kuljetuksessa. Jos käytät Longtail-moottoria niin kuljeta moottori pystyasennossa ja irrota potkuriakseli siipimutteriliitoksistaan. Voit irrottaa tarvittaessa myös ohjaustangon. Jos kuljetat moottoria veneen pohjalla niin se tulisi asettaa kovaan laatikkoon ettei vene vahingoitu. Muut retkellä käytettävät varusteet voidaan kiinnittää veneen pohjalle. Käytä omaa harkintaa. Pysähdy silloin tällöin ja tutki kaikki kiinnitykset. Kuvassa Kopukka Pohjois-Norjassa valmiina joelle.

Roiskuuko vettä veneen sisälle rajummassa koskessa? 

Vene ei ole päältä suojattu aukkopeitteellä kuten jotkut packraftit tai kajakit. Vettä siis voi roiskua sisälle ja se kuuluu asiaan. Varaudu tähän vaatetuksella ja pakkaa kaikki varusteet vesitiiviisti ja kiinnitä ne veneeseen. Voit hakea koskissa parhaan balanssin penkkien ja kuorman säädöillä.

Kopukka sopii kuohuviin koskiin ja isoon aallokkoon, mutta toimii loistavasti tyynessäkin vedessä. Sisälle roiskunut vesi valuu ulos perämoottoritelineessä olevan venttiilin läpi eli Kopukka on itsestään tyhjentyvä (Self Bailing). Esimerkiksi koskikäyttöön tarkoitettujen reppulauttojen (Packraft) varustuksessa on kahta koulukuntaa. Toisissa on roiskesuoja ja melojalla aukkopeite, jolloin vesi ei pääse sisälle. Toinen tapa on tehdä veneestä itsestään tyhjentyvä kuten isot koskenlaskuun tarkoitetut kumiveneet.

Onko kopukka sama kuin saturn kumivene jota myydään jenkeissä?

Kopukka ei ole sama kuin Kaboat. Kopukka on meidän omaa suunnittelua, joten mitoitus ja muu layout ovat aivan erilaisia. Äkkivilkaisulla kaikki voi näyttää samalta. Kaikissa maailman vastaavissa veneissä on paljon samaa, mutta juuri mietityt yksityiskohdat ja ominaisuudet erottavat ne toisistaan. Erityisesti Kopukka Gen6 eli vuosimalli 2021-22 on hyvin paljon kehittyneempi kuin vastaavat veneet.

Olet saattanut pohtia miten veneiden mallit ovat kehittyneet koska maailmalla on paljon samantapaisia kumiveneitä. Packraftin ja kapean moottorikumiveneen design voidaan johtaa saksalaisiin veneisiin. Toisen maailmansodan aikainen Luftwaffe-pelastusvene ja Metzeler-kumivene.

Kopukan keula on jokivenetyyppisesti korotettu ja ottaa paremmin vastaan aallot kosken nousussa, laskussa ja merenkäynnissä. Hannu Yk käyttää tässä videossa Saturn-venettä, missä on matala keula. Keula “kyntää” aaltoja ja roiskii melko paljon vettä veneeseen. Tästä syystä varusteet on peitetty pressulla.

Mikä on paras tapa ohittaa voimakas koski ylävirtaan mennessä? 

Jos käytössä ei ole Longtail-perämoottoria niin ylösnouseminen moottorin avulla tyssää usein liian matalaan veteen ja toisekseen moottorista voi loppua teho. Käytännössä 2-luokan kosken nousuun tarvitaan vähintään 6-8 hp perämoottori ja jos veneessä on painoa enemmän kuten 3 matkustajaa varusteineen niin silloin voidaan tarvita 15 hp perämoottori. Longtail-perämoottori kulkee myös matalassa vedessä, joten ei ole tarvetta ajaa voimakkaimman virran kohdalla vaan voidaan edetä heikommassa virrassa rantojen lähellä. Hannu Yk nousee voimakasta koskea joen reunaa pitkin:

Jos koski pitää ohittaa ajamatta sitä ylös niin helpoin tapa on vetää vene varusteineen köydellä ylävirtaan. Tätä sanotaan liinaamiseksi. Kiinnitä tukeva ja riittävän pitkä köysi veneen keulasta ja perästä niin saat ohjailtua venettä virran mukaan. Suosittelemme kiinnittämään köyden myös vyötärölle siten, että se pääsee kuitenkin liukumaan lenkin kautta jotta veneen ohjaaminen on mahdollista. Tämä sen takia jos käsi irtoaa köydestä. Avisuora-blogissa on hyvä vinkkejä.

Jos rannat ovat erittäin hankalat tai vastassa on putous niin vene ja varusteet voidaan joutua kantamaan kosken ohi rantoja pitkin. Kopukka 430 on kannettavissa yksinkin, 530 ja isommat voidaan kantaa tai vetää käyttökunnossa yhden-kahden miehen voimin. Jos tiedät, että joudut liikuttamaan venettä pidemmän matkan rantoja pitkin niin ota mukaasi esim. kottikärry (muuntele kärryä tarvittaessa), nokkakärry, riistakärry tai vastaava kuljetusta helpottava väline. Kumiveneen liinaamista eli vetämistä ylävirtaan:

Jos joudut vetämään Kopukkaa kävelemällä joessa niin kahluuhousut ovat hyvä varuste. Videossa Hannu Yk:

Miten kestää koukkuja ja kalan nostoa veneeseen? 

Kangas on erittäin lujaa, kalat voi nostaa kyytiin. Varsinkin verkottelussa ja muutenkin on hyvä idea laittaa kalalaatikko veneen pohjalle, jolloin veneen puhdistamisen tarve vähenee. Vieheen koukut eivät mene läpi ellei koukkua vedä – kannattaa katsoa mihin vieheen laittaa. Vavan kärkeä voi roikottaa veneen ulkopuolella tai laittaa vapa telineeseen. Intensiivisessä koskenlaskussa vieheet kannattaa irrottaa, vavat lyhentää ja kiinnittää veneeseen. Nostokoukussa kannattaa käyttää suojusta jos sille ei ole erillistä laatikkoa.

Koskenlasku: Jos lasket kosken ja haluat käyttää airoja niin se onnistuu keula edellä. Polvistu takimmaisen istuimen eteen lattialle. Voit näin ohjailla Kopukkaa helposti kahdella airolla, painopiste on matalalla veneen keskellä (muista varusteiden pakkaus tasapainoon), saat hyvän tuen vartalolle veneen ponttooneista eivätkä polvet rasitu joustavan lattian ansiosta. Kiinnitä kaikki varusteet veneeseen. Pidä ase aina lataamattomana koskessa. Poista kaikki vieheet virveleistä kun lasket koskea. Kiinnitä kaikki varusteet veneeseen ja pakkaa ne vesitiiviisti. Noudata varovaisuutta ja opettele koskenlaskua aluksi haasteeltaan keveämmissä koskissa. Tässä videossa Hannu Yk laskee koskea keula edellä airoilla ohjaten ja on polvillaan veneen lattialla:

Kalastaminen: Kopukka on niin tukeva, että se mahdollistaa myös mm. heittelyn seisaaltaan. Vetouistelussa voit käyttää vapatelineitä. Koska Kopukassa on airot niin voit pysytellä paikoillaan virrassa keula ylävirtaan päin ja uistatella kosken niskalla parilla perhovavalla tai virvelillä. Noudata varovaisuutta.

Ampuminen: Kopukka on on erittäin vakaa, mutta ammu aina istualtaan. Noudata aseen valmistajan ohjetta aseen turvallisesta käsittelystä ja käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu. Katso tarkoin mihin piippu suuntautuu. Pidä ase aina lataamattomana kun tilanne ei ole päällä. Vastuu on aina aseen käsittelijällä. Noudata lakia moottoriveneen käytöstä metsästyksessä. Jos veneessä on muitakin niin sovi ampumasektorit etukäteen. Ankkuroi vene tilanteen mukaan. Kopukka on metsästyskäytössä paljon hiljaisempi kuin kova vene. Noudata varovaisuutta ja ole vastuullinen.

Miten venettä kannattaa kuljettaa maastossa?

Pakattuna laukkuunsa esimerkiksi nokkakärryllä (kuvassa sininen), riistakärryllä, kottikärryllä. Jos vene on pumpattu käyttökuntoon niin sitä voi kuljettaa myös tukevalla kajakkikärryillä sopivia matkoja tienpohjia pitkin tai niin sanotulla kevyt-trailerilla (kuvassa harmaa). Jos maasto on heinikkoa, kanervikkoa, lunta tms. pehmeää ei kuluttavaa niin Kopukkaa voi myös vetää maata pitkin kohtuullisia matkoja ei kuormattuna. Varo juurakoita ja teräviä kivilohkareita.

Miten vene kannattaa puhdistaa?

Suihkuta vene puhtaaksi puutarhaletkulla. On tärkeää saada hiekat pois veneestä. Poista roskat vedenpoistoventtiilistä. Älä päästä vettä jäätymään veneen sisälle. Kuivaa vene.

Tarvitaanko sähköpumppua?

Meidän mielestämme ei tarvita. Vene on todella nopea ja kevyt täyttää mukana tulevalla pumpulla. Jos täytät venettä usein auton lähellä niin voit hankkia edullisen auton pistorasiasta virtansa saavan ilmapatjoille tarkoitetun pumpun, jolla voi täyttää veneen noin 80% tasoon. Voit irrottaa jalkapumpun letkun ja käyttää sitä apuna. Viimeistele oikeaan paineeseen veneen omalla pumpulla. Kopukassa on laadukkaat ja luotettavat Halkey-Roberts-venttiilit. Ulkomaisista nettikaupoista voi tilata adaptereita, esim. Halkey-Roberts-schrader. Schrader on yleinen auton- ja polkupyörän venttiili. Tämän avulla voit käyttää sopivaa pumppua tai kompressoria veneen täyttämiseen. VAROITUS: ole varovainen paineiden kanssa käyttäessäsi kompressoria. Pieni kompressori täyttyy monta kertaa veneen täytön yhteydessä. Tavallisella ilmapatjasähköpumpulla voi täyttää nopeasti noin 80% tasoon ja loppupaineet veneen omalla jalkapumpulla.

Tässä ryhmässä on myös videoita: https://www.facebook.com/groups/599380097646255.

Esim: https://www.facebook.com/100000071338541/videos/146460627459209/

Onko alumiinipenkki kylmä?

Tämä riippuu täysin ilman lämpötilasta ja käytetystä vaatetuksesta. Voit kiinnittää penkkiin esim. solumuovin palasen. Jos istumakorkeus tuntuu matalalta niin kiinnitä penkkiin sopiva koroke.

Vene tuntuu pehmenevän ajan oloon.

Kaikki veneet on testattu tehtaalla vuotamattomiksi. Vene voi pehmentyä kylmässä ilmassa tai vedessä ja toisaalta paineet voivat nousta lämpimässä ja auringossa. Ilman tilavuus pienenee kylmässä ja kasvaa lämpimässä. Tämä on siis normaalia. Tarkkaile veneen paineita. Jos ilma jäähtyy niin samalla venekin pehmenee. Täytä oikeaan paineeseen. Kun ilma lämpenee niin varmista ettei veneeseen tule ylipainetta.

Kuten lähes kaikki ilmatäytteiset tuotteet kuten autonrenkaat niin venekin voi pehmentyä jonkin verran. Jos vene pehmenee vähitellen niin syynä on useimmiten löystynyt venttiili. Joskus venttiilin tiivisteeseen on tullut pieni vaurio tai välissä on epäpuhtauksia. Veneen kevyt pehmentyminen on normaalia. Pumppaa oikeaan paineeseen taas ennen käyttöä. Venttiiliä voidaan varovasti kiristää paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella. Aseta avain tarkasti venttiilissä olevaan koloon, tue avainta päältä kämmenellä ja väännä toisella kädellä varovasti ja tukevasti. Avain ei saa lipsahtaa. Huomaa, että saat venttiilin kiristettyä kunnolla vasta kun vene on tyhjennetty ja saat pidettyä kiinni venttiilin alaosasta, joka on ponttoonin sisällä.

Jos lattia vuotaa niin kiristä venttiiliä varovasti mustalla avaimella. Jos tämä ei auta niin kierrä venttiili auki ja tarkista ettei venttiilin alarungon väliin ole jäänyt drop stitch pohjan kuitukarvoja. Leikkaa ylimääräiset karvat pois venttiilin alta. Katso, ettei venttiilin sisälle ole mennyt roskia.

Halkey-Roberts-venttiileitä saa myös varaosina. Voit vaihtaa esim. sisäosan jos tiivisteet ovat haprastuneet tai kuluneet. Joskus venttiilin sisäkappaleen tiiviste on litistynyt ja se voi silloin hiljalleen vuotaa. Avaa venttiili avaimella ja voitele tiiviste esim. ruokaöljyllä. Tiivisteeseen voi myös kertyä likaa, hiekkaa tai muuta vastaavaa. Avaa venttiili ja puhdista. Pidä venttiilin kierre puhtaana.

Miten venttiilin vuodon voi testata?

Täytä vene ja suihkuta laimeaa saippualiuosta venttiilin päälle. Löydät helposti vuotokohdan. Tutki onko vuotokohta venttiilin ulkorungon ja kankaan reunasta vai venttiilin ja korkin saumasta. Jos em. toimenpiteistä ei ole apua niin ota meihin yhteyttä. Ole valmis lähettämään kuvia ja videoita ongelmasta.

Olen kiristänyt venttiilit ja vene pehmenee tästä huolimatta?

Veneessä voi olla reikä. Jos olet reissussa eikä sinulla ole mahdollisuutta odottaa veneen paikkauksen kuivumista 24 tuntia niin voit kokeilla väliaikaista paikkaamista esim. Tear-Aid type A, Stormsure tai ClamSeal menetelmillä. Mutta paikkaa vene viimeistään kotiin päästyäsi samalla menetelmällä millä vene on tehtaalla rakennettukin. Veneen mukana tulevassa paikkausrasiassa olevat liima ja kankaat ovat samoja mitä tehtaat käyttävät veneitä rakentaessaan.

Veneen paikkaaminen: Täytä vene normaalisti. Suihkuta venettä saippuavedellä. Kuplat paljastavat vuotokohdan. Merkitse reikä. Leikkaa paikkausrasiassa olevasta kangaspalasta sopivan kokoinen paikka, joka menee vähintään noin 4 cm yli reiän. Paikka voi olla pyöreä, soikea tai vähintään reilusti pyöristetyillä kulmilla. Merkitse paikattava alue esim. tussilla paikan avulla. Hio paikka ja veneeseen merkitty alue 100 karkealla hiomapaperilla varovasti pinnaltaan mataksi. Puhdista alueet asetonilla ja anna kuivua. Levitä liimaa tasaisesti molempiin puoliin ja anna kuivua 3-5 min. Aseta paikka paikoilleen aloittaen reunasta. Vältä ilmakuplia.

Ennen kuin aloitat paikkaamisen niin etsi tarvittavat välineet ja aseta vene tasaiseen ja tukevaan paikkaan esim. pihalaatoitus, jonka päällä on vaneri, autotallin betonilattia tai vastaava. Paikka täytyy painaa lujasti kiinni. Voit rullata paikan päältä esim. käsipainolla, kuulalla tai jollakin vastaavalla. Peukalolla tai kämmenellä painaminen ei riitä. Kenttäolosuhteissa käytä alustana kalliota, kantoa, isoa kiveä tai vastaavaa ja rullana sileää kiveä tai vastaavaa. Odota 24 tuntia ennen kuin paineistat veneen. Paikatessa suositeltava ilmankosteus alle 70%, vältä suoraa auringonpaistetta, paras lämpötila + 15 <-> + 25 C. Jos reikä on suuri, ota yhteyttä veneen maahantuojaan tai jälleenmyyjään. Meiltä saat lisää liimaa ja isompiakin kangaspaloja, joiden paksuus ja väri sopivat Kopukka kumiveneisiin (musta 1.5 mm pohjakangas ja tumman vihreä 0.9 mm ponttoonikangas). PVC-veneiden paikkaamisesta löytyy internetistä videoita esim: https://www.youtube.com/embed/v6YmWa7ScOc. Suosittelemme, että koetäytät veneen ennen reissua ja testaat vuotojen varalta.

Yritän pumpata ilmaa, mutta vene ei täyty?

Venttiili on jäänyt tyhjennysasentoon. Kierrä venttiilin keskikohtaa niin, että se nousahtaa ylös ja venttiili mäntä nousee ylös. Kun kiinnität pumpun venttiiliin niin se painaa venttiilin auki.

Voiko Kopukkaan kiinnittää purjeen?

Ilman muuta. Purjeita ei ole meillä myynnissä, mutta maailmalta löytyy valmiita sarjoja. Katso esimerkkejä youtubesta. Kolmionmallisella purjeella voidaan saavuttaa huomattava nopeus.

Kestääkö vene koiria?

Ilman muuta. Olemme testanneet itse pohjanpystykorvilla. On silti hyvä idea pitää koiran kynnet lyhyinä.

Olen erittäin isokokoinen ja raskas henkilö. Kestääkö istuin?

Jos painat yli 120 kg niin laita istuimen ja pohjan väliin tuki, esimerkiksi cooleri tai varustelaukku.

Kärsiikö vene pakkasessa?

Meidän 4 vuoden kokemuksen mukaan veneelle ei tapahdu mitään pakkasellakaan. Jos sinulla on lämmintä varastotilaa niin säilytä vene lämpimässä.

Pitääkö veneeseen rakentaa roiskesuoja?

Mielestämme ei. Vesillä kannattaa kaikki pakata aina vesitiiviisti ja kiinnittää veneeseen. Avaa moottoritelineen venttiili ja koskissa sisään tullut ylimääräinen vesi poistuu sitä kautta. Jos haluat tehdä keulaan pitkän suojapeitteen niin ehkä kätevintä on kiinnittää itseliimautuva tarranauha ponttooneihin ja vastanauha sopivasti muotoillun pressun reunaan. Meillä ei ole erillisiä roiskesuojia keulaan.

Vastaan tule voimakas koski, jota en voi laskea.

Menitpä ala- tai ylävirtaan niin helpoin tapa on vetää Kopukka köydellä vettä pitkin. Varaa aina 1-2 kunnollista köyttä mukaasi. Todella pahoissa paikoissa vene on kannettava tai vedettävä rantoja pitkin.

Mistä löytyy vinkkejä kumiveneellä melontaan?

Esimerkiksi täältä.

Voinko sauvoa airoilla?

Vuodesta 2019 lähtien airot ovat entistä tukevammat ja airoilla voi kyllä ohjailla venettä pohjasta, mutta emme suosittele. Suosittelemme, että teet oikean puusauvoimen jos harrastat sitä enemmän. Kopukka on vakaa seisottava ja sauvomalla liikkuminen on katoavaa kansanperinnettä. Sauvominen oli aikoinaan yhtä tärkeä virtavesillä liikkumisen muoto kuin soutaminenkin.

Voiko veneeseen kiinnittää lisää vapatelineitä? 

Kyllä voi. Alumiinipenkkiin voi kiinnittää esimerkiksi vapatelineen kiinnitystelakan. Myös ponttooneihin liimattavia malleja voi löytyä suomestakin.

Mikä on tällaisen kumiveneen käyttöikä? 

Käyttöikä riippuu täysin sinusta. Olet ehkä nähnyt tai hakemalla löydät samantapaisia kumiveneitä, jotka ovat olleet käytössä esimerkiksi 20 vuotta. Jos hoidat veneesi hyvin, se voi kestää 10-15 vuotta tai paljon enemmän. Me ei olla vielä myyty näitä veneitä kahtakymmentä vuotta, mutta maailmalla on myyty samoista kankaista samoissa tehtaissa tehtyjä veneitä erittäin pitkään. Mutta kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos vene kelluu päiväntasaajan kaupungin satamassa ympäri vuoden niin sen oletettu käyttöikä on lyhyempi kuin oikein pidetyn vuodenaikaveneen ikä meillä pohjolassa.

Jos et huolla venettäsi niin käyttöikä lyhenee. Kun venettä ei käytetä, on erittäin suositeltavaa varastoida PVC-kumiveneet hyvin ilmastoituun, varjoisaan tilaan. Älä säilytä venettä auringon valolle alttiina, sillä se vanhentaa kangasta. Jatkuva kosteus ja liian kuuma säilytystila heikentävät liimasaumojen kemiallista sidosta, joten varastoi vene aina hyvin tuuletettuun, kuivaan ja varjoisaan tilaan. On yleisesti tiedossa, että veneen vanhenemisen yleisin syy on altistuminen auringolle ja sen vahingollisille UV-säteille. Kudosten värjääntyminen, vaaleneminen, vioittuminen ja vaurioituminen voivat johtua suorasta auringonvalosta. Meillä Suomessa ja pohjolassa auringon aiheuttama UV-rasitus on paljon vähäisempää kuin etelämpänä. Lisäksi käyttöaika on lyhyempi. Kunnollinen säilytys ja veneen laittaminen retkellä varjoisaan paikkaan ja suojaaminen peitteellä on hyvin tärkeää. PVC-kankaille on valmistettu UV-suojakemikaaleja, joita kannattaa harkita.

Ratkaisu on melko yksinkertainen – kun vene ei ole käytössä, peitä se tai tyhjennä se ja varastoi asianmukaisesti. Jos mahdollista, tyhjennä vene, puhdista se ja säilytä se kantolaukussaan. Jos vene on täytettynä niin peitä se tai vie varjoon, jolloin veneesi kestää paljon kauemmin. Yritä pitää vene puhtaana. Puhdista heti kaikki polttoaineroiskeet.

Kuinka kestävä Kopukka on? 

Kopukka on valmistettu laadukkaasta 1100 den PVC-polyesterlaminaatista (0.9 mm). Kankaalla on huippuluokan kestävyys kulutusta, jännitystä ja repeämistä vastaan. Kopukassa käytetyn kankaan vetolujuusluokka on 340 kg / 5 cm suikale. Samasta kankaasta valmistetetaan suuria merikelpoisia pikaveneitä. Et saa näitä kankaita revittyä halki vaikka teet saksilla alun. Pohjassa ja ponttoonien suojana on erittäin luja 1.5 mm paksu PVC kangas. Eräs asiakkaamme nousi ja laski Kietsimäjoen kesällä 2017 matalan veden aikaan. Toisen asiakkaamme laski Karasjoen matalan veden aikaan. Lätäseno ja Ivalojoki on laskettu monet kerrat. Kopukka on saanut rankkoja pohjakosketuksia, mutta kestävyydessä ei ollut mitään ongelmia. Jos vastaan tulee liian matala kohta niin nouse pois veneestä ja uita venettä ilman kuormaa matalan kohdan ylitse. Jos veneen raahaaminen tuntuu raskaalta niin poista kaikki kuorma veneestä.

Veneeseen tulee reikä kesken retken. Miten paikataan? 

Ensinnäkin, vältä liian matalia koskia ja jokia. Jos vene ei liiku luontevasti niin vesitilanne on liian alhainen, joten kanna vene tällaisen kohdan yli. Säästyt paljolta harmilta. Kuivan kauden jälkeen monet kosket ovat aivan liian matalia. Sateen jälkeen ne ovat yleensä riittävän runsasvetisiä. Keskellä suota mutkitteleva joki tai puro sekä suvannot tarjoavat yleensä riittävästi syvyyttä joka tilanteessa.

Kopukka on valmistettu erittäin lujista kankaista ja kulutukselle alttiit kohdat ovat panssaroituja. Kumivene antaa hyvin periksi iskuissa verrattuna kovaan veneeseen, kanoottiin tai kajakkiin ja tämä vaimentaa pistemäisiä iskuja. Jos joki on erittäin kivikkoinen niin tällainen kohta on syytä ohittaa uittamalla venettä ilman matkustajia ja tarpeen mukaan ilman varustekuormaa. Muista varoa vedessä olevia teräväoksaisia puita. Kopukka veneessä on turvallisuuden takia useita ilmakammioita. Ponttooneissa on kaksi kammiota ja pohja on erillinen ilmakammio. Yhden tyhjentyminen ei ole katastrofi ja pääset joelta rantaan.

Veneen mukana on aina pidettävä ilmapumppu ja paikkausrasia. Jos reikä tulee niin käytä mukana olevaa paikkaussarjaa pienten reikien paikkaamiseen.

 • merkitse paikan avulla liiman alue veneesen
 • hio paikka ja merkitty paikattava alue 100 karkealla hiomapaperilla varovasti mataksi
 • puhdista kangas alueen ympäriltä esim. asetonilla tai alkoholipuhdistuslapulla, joita saatavana ensiaputarvikkeissa, apteekeista yms. Älä koskaan puhdista esim. bensiinillä tai muilla liuottimilla!
 • levitä liimaa reiän ympärille ja paikkaan ja anna kuivua 2-3 minuuttia
 • laita paikka tasaisesti paikoilleen, aloita reunasta, vältä ilmakuplia, paikka tarttuu heti eikä sitä voi liikuttaa
 • anna paikan kuivua 24 tuntia ennen veneen käyttöönottoa/paineistamista

Emme ole kokeilleet alla olevia paikkaustapoja. PVC paikan liimaaminen on jokatapauksessa lujempi vaihtoehto ja on sama tekniikka miten vene on tehtaallakin rakennettu. Alla olevat ovat yleisesti käytössä packraftien kenttäpaikkaamisessa.

 • Gorilla teippi
 • höyrynsulkuteippi Sitko Flex ja tuulensuojateippi Sitko Wind, joka on Tyvek-runkoinen.
 • Tunnettuja paikkausbrändejä ovat mm. Stormsure (Tuff Tape), McNett (Tenacious Tape by Gear Aid) ja Patch-N-Go. Kaikilta on saatavana erilaisia teippejä ja paikkoja. Pidä mukanasi esim. alkoholilappuja, joilla voit puhdistaa teipattavan alueen.

Käyttöohjeet:

– Katso ettei veneen ympärillä ajelehdi irtonaista tavaraa.
– Noudata erityistä varovaisuutta erityisesti moottoriajossa.
– Älä käytä esim. rakennuskäyttöön tarkoitettua ilmakompressoria veneen täyttämiseen.
– Varmista, että moottori on vapaalla ennen moottorin käynnistämistä.
– Älä asenna perämoottoria liian korkealle tai liian matalalle.
– Muista tarkistaa kansalliset ja paikalliset veneilyrajoitukset.
– Älä koskaan ylitä veneen tunnistekilpeen merkittyä kantokykyä.
– Jokaisella matkustajalla tulee olla oikean kokoinen pelastusliivi tai kelluntapukine.
– Kuormaa vene tasapainoisesti.
– Kiinnitä kuorma veneeseen ja käytä vesitiiviitä pakkauksia.
– Matkustajien tulee istua penkeillä tai lattialla. Koskiosuudella voit olla lattialla polvillaan.
– Aloita moottoriajo aina varovasti.
– Ennen veneen käyttöönottamista tarkista ettei veneessä ole ilmavuotoja.
– Vältä veneen altistamista auringonvalolle pidemmäksi aikaa. Säilytä venettä viileässä ja varjossa.


Käyttöönottaminen ja täyttäminen:

– Etsi tasainen pinta, jossa vene kootaan.
– Poista kaikki terävät esineet tasaiselta alustalta.
– Avaa ja levitä vene.
– Avaa venttiilit.
– Venttiilin käyttäminen: Paina venttiilin ydintä ja kierrä 1/4 myötäpäivään täyttöä varten. Sulje venttiili päinvastoin. Kun ruuvi suljetaan tai painetaan alas niin venttiili aukeaa ja kammio tyhjentyy nopeasti. Sulje venttiili aina korkilla.
– Kytke pumppu venttiilin ja täytä kammiot.
– Veneen ponttoneissa on 4 kammiota. Aloita täyttö keulan molempiin puoliin, sitten takapää. Täytä putket ja lattia noin 70-8% tasoon. Tavallisella ilmapatjasähköpumpulla voi täyttää nopeasti noin 80% tasoon ja loppupaineet veneen omalla jalkapumpulla.
– Asenna istuimet.
– Täyttöpaineet, isompi luku on maksimi: 0.25 bar (3.6 PSI) ponttoonit ja 0.6-0.7 bar (9-10 PSI) airdeck-lattia. Huom. paine nousee lämpimässä ja auringossa nopeasti, tarkkaile paineita. Kylmä vesi viilentää ponttoonien ilmaa.
– Ponttooneja ei saa täyttää kivikoviksi. Kun pumpun painaminen alkaa vaatia voimaa, eli joudut painamaa koko painollasi (n. 80kg), lopeta siihen. Voit käyttää painemittaria.
– Asenna airot.
– Asenna tyhjennystulppa perälaudan ulkopuolelle.
– Älä täytä mitään kammiota kokonaan kerralla, koska tämä aiheuttaa tarpeetonta stressiä liitoksiin.
– Liian kova paine voi aiheuttaa rakenteellisia vaurioita veneeseen.
– Älä anna veneen seistä suorassa auringonpaisteessa kun nostat sen vedestä, sillä se voi aiheuttaa paineen nousua ilmakammioissa ja vahingoittaa rakenteita.
– Vene on painonsa takia helpointa kuljettaa autolta rantaan esim. nokkakärryillä tai sitten osat erillisinä paketteina.


Veneen tyhjentäminen ja pakkaaminen:

– Hyvä idea saada vene pakattua puhtaana on levittää tyhjennysalueelle sopivan kokoinen kevytpeite, jonka päälle vene nostetaan vedestä
– Ennen tyhjentämistä tarkista, että vene on puhdas ja kuiva. Huuhtele kaikki hiekka pois esim. letkulla.
– Avaa venttiilit ja anna kammioiden tyhjentyä.
– Irrota istuimet ja airot.
– Tyhjennä lattia.
– Taivuta veneen molemmat sivut keskelle ja rullaa vene hitaasti kunnes kaikki ilma on poistunut.
– Pakkaa vene kuljetuslaukkuun ja säilytä siinä.
Vene pakkautuu helpommin ja pienempään tilaan kun se tyhjennetään pumpun avulla. Siirrä pumpun täyttöletku pumpun toiseen aukkoon ja pumpun avulla voidaan imeä ilmat hyvinkin tarkasti veneestä. 

Vinkki: kun avaat tehdaspakatun veneen ensimmäistä kertaa niin ota pari kuvaa esim. kännykällä niin näet miten vene on kääritty laukkuunsa.

Kopukka 530 tehtaalla käärittynä ja ilmat pois. Huomaa miten keula on taitettu alle. Paketti on jokseenkin litteä suorakaide eikä pyöreä.

Käärö avattuna. Huomaa, miten ilmat on vedetty pois ja mistä kohtaa litteät ponttoonit taitetaan keskelle, jotta kääröstä ei tule liian leveä laukkuun.


Veneellä ajaminen:

– Ole hyvin varovainen matalikoissa ja tuntemattomilla vesillä.
– Tarkista aina paikalliset navigointikartat, missä aiot venettä käyttää.
– Tupakointi on kielletty tankkaat moottoria.
– Älä koskaan aja uimareiden läheltä.
– Pyri ajamaan tasapainoisesti, varo tuulta ja korkeita aaltoja.
– Älä ota tarpeettomia riskejä.


Veneen hinaaminen:

– Kiinnitä vähintään 4 metriä pitkä hinausköysi kumiveneen keulaan


Veneeseen nouseminen toisesta veneestä tai vedestä:

– Veneen sivuilla on turvaköydet, veneeseen nousemiseen helpottamiseksi.
– Veneen sivujen turvaköydet kulkevat kolmen metallisen lenkin kautta ja köysiä sekä metallisia lenkkejä voidaan käyttää veneen kiinnittämiseen.
– Nouse veneeseen keskeltä sivulta ja käytä tarvittaessa hyväksesi turvaköysiä.
– Jos siirryt veneestä toiseen siirrä veneet vierekkäin ja pidä kiinni turvaköydestä kun vaihdat venettä.
– Jos ole joutunut veden varaan niin kiipeä veneeseen keskeltä sivusta.


Säilytys:

– Jos säilöt venettä useita päiviä niin peitä se suoralta auringonvalolta.
– Huuhtele ja puhdista vene käytön jälkeen.
– Veneen pinta voidaan puhdistaa miedolla saippualla ja puhtaalla vedellä.
– Emme suosittele liuottimia tai kemiallisia puhdistusaineita veneen puhdistamiseen.
– Vältä hankausta ja kulumista. Kaikki hiekka, pienet kivet, öljy ja lika on huuhdeltava pois veneestä.
– Säilytä kuivassa, viileässä, hyvin ilmastoidussa ja varjoisassa tilassa.
– Varmista, että varastoalue on vapaa jyrsijöistä.
– Vene voidaan varastoida tyhjennettynä laukussa tai täytenä peitettynä.
– Ota veneen korjausrasia, tai ainakin liima lämpimään talveksi.


Korjaus ja huolto:

– Käytä mukana olevaa korjaussarjaa pienien reikien paikkaamiseen.
– Puhdista kangas alueen ympäriltä esim. asetonilla tai alkoholi puhdistuslapulla, joita on mm. ensiaputarvikkeissa tai saatavana apteekeista yms. Älä koskaan puhdista esim. bensiinillä tai muilla liuottimilla!
– Levitä liimaa reiän ympärille ja sopivan kokoiseen paikkaan ja anna kuivua 2-3 minuuttia. Laita paikka tasaisesti paikoilleen. Vältä ilmakuplia.
– On suositeltavaa, että paikka kuivuu 24 tuntia ennen veneen käyttöönottoa.
– Jos reikä on suuri, ota yhteyttä maahantuojaan tai jälleenmyyjään.
– Kangas kestää hyvin koiran kynsiä, mutta suosittelemme, että pidät koiran kynnet lyhyenä.
– Huuhtele veneen lattialle ja pohjalle kertynyt hiekka pois.
– Voit käyttää lattian päällä esim. kokolattiamatosta tai vastaavasta leikattua suojaa kovissa ja kuluttavissa olosuhteissa.
– Huuhtele veneeseen roiskunut bensiini ja öljy heti pois.
– Jos jokin venttiili tuntuu vuotavan niin niin se on todennäköisesti löystynyt. Venttiiliä voidaan varovasti kiristää paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella.
– Jos lattia vuotaa niin kiristä venttiiliä varovasti paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella. Vältä avaimen lipsumista. Jos tämä ei auta niin kierrä venttiili auki ja tarkista ettei venttiilin alarungon väliin ole jäänyt drop stitch pohjan kuitukarvoja. Leikkaa ylimääräiset karvat pois venttiilin alta.
– Venttiilin malli on: Halkey-Roberts (Naru). Jos haluat rakentaa itse sähköisen pumpun mm. esitäyttöä varten niin löydät tähän venttiiliin sopivia täyttöletkun päitä esim. internetkaupoista. Joissakin edullisten pumppujen sovittimissa voi mitoituksen suhteen olla toivomisen varaa.
– Köysien päissä on lenkit, jotka on tehty työntämällä teräväksi teipattu pää köyden itsensä sisälle. Jos köyden pää irtoaa niin supista köyttä jolloin sen sisälle muodostuu tunneli. Työnnä köyden pää tunneliin niin pitkälle kun se menee ja kiristä köysi. Köysi supistuu vedossa ja pitää pään paikoillaan.
– Jos on jokin ongelma niin ota kuva, kuvia tai video ja lähetä: myynti@kivelaoutdoor.com tai 0407284667 tai whatsapp 0407284667


Paikkausrasia:

– Paikkausrasiassa on liima, kolme paikkalappua ja venttiilin avaus/kiristystyökalu.
– Pidä paikkausrasia ja pumppu aina veneen mukana.
– Jos jokin venttiili tuntuu vuotavan niin niin se on todennäköisesti löystynyt. Venttiiliä voidaan varovasti kiristää paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella. Vältä avaimen lipsumista.
– Venttiili voi liikahtaa hieman jos sen päälle esim. astutaan, jolloin se voi alkaa vuotamaan kankaan ja venttiilin saumasta. Tässä tapauksessa avaa venttiili mustalla työkalulla, keskitä venttiili reikäänsä ja kiristä uudelleen.
– Jos lattia vuotaa niin kiristä venttiiliä varovasti paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella. Jos tämä ei auta niin kierrä venttiili auki ja tarkista ettei venttiilin alarungon väliin ole jäänyt drop stitch pohjan kuitukarvoja. Leikkaa ylimääräiset karvat pois venttiilin alta.
– Tehtaalta tullessaan venttiilin korkissa voi olla kiinni suojakangas. Tämän kangaspalan voi halutessaan poistaa. Kangaspalaa voi käyttää pienenä paikkalappuna.
– Säilytä paikkarasia tai vähintääkin liima suojassa pakkaselta.

Lisätiedot

Paino 60 kg
Kopukka

Kopukka 400, Loppumaksu, Varausmaksu

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuotteella 30 vuorokauden palautus ja vaihto-oikeus. Palautus ja vaihto-oikeus koskee vain käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita, mutta se ei koske ostajaa varten räätälöityjä tuotteita, erikoistilauksia tai mittatilaustuotteita. Palautuksesta tulee ilmoittaa ennakkoon sähköpostitse osoitteeseen myynti@kivelaoutdoor.com tai puhelimitse numeroon 0407284667 (ma – pe 8.00 – 17.00), myös SMS viesti käy. Ole valmis kertomaan tilauksen numero. Valmistelemme asiakaspalautuksen systeemin kautta ja saat siitä sitten tarvittavat tiedot ja ohjeet. Palautuksen mukana on laitettava mukaan saate jossa ilmenee palautuksen/vaihdon syy, tilausnumero ja asiakkaan tilinumero. Katso tarkemmin sivun yläreunan linkistä: Asiakaspalvelu
Top