Asiakaspalvelu: 0407284667
 • Tykkää meistä Facebookissa!

 • Muista kirjoittaa tuotearvostelu!

 • Lue uusimmat meidän Facebook-sivustoltamme!

Kopukka 400 kumivene

Kopukka 400 kumivene

Kopukka 400 korvautuu Kopukka 430 mallilla. Kopukka 430: pituus: 4.3 m, leveys: 110 cm, sisäleveys: 40 cm, ponttooni: 35 cm, Airdeck-lattia: 8 cm, sisäpituus 230 cm, penkit: 2 kpl, airot: 2 x 170 cm, vapatelineet: 4 kpl. Hinta: 1400 eur. Päivitämme tarkemmat tiedot, painot, kuvat ja aikataulut myöhemmin. Tässä vaiheessa voit laittaa sähköpostia ja pidämme teidät ajan tasalla: myynti@kivelaoutdoor.com

Tuotetta ei ole varastossa eikä myytävänä.

Kuvaus

Mikä on Kopukka?

Pakattava, kannettava vene, joka varastoituu omaan laukkunsa, asentuu käyttökuntoon vartissa ja on suunniteltu seikkailuja ajatellen.

Oletko haaveillut Ivalojoen melonnasta? Lätäsenon laskusta? Moottorinoususta Kaitumille? Viedä veneen helikopterikyydillä tai vesitasolla mielenkiintoisen erämaajoen latvoille? Haluat saavuttaa kohteet, joista olet voinut vain haaveilla. Ottaa mukaasi kaverisi, kaikki varusteet, teltan, kamiinan, saunateltan? Et löydä parempaa kuin Kopukka-kumivene.

Kopukka on pitkä ja kapea kumivene joka sopii hyvin vesiretkeilyyn, retkeilyyn, kalastukseen, metsästykseen, joen nousuun ja laskuun, lammille, järville, merelle. Kopukkaa on mennyt hard-core käyttöön pohjoiskalotin joille, järville, merelle, Metsähallituksen riistanvalvojille ja jopa kaivosyhtiö Bolidenille. Kopukka on maailman kehittynein Kaboat-tyyppinen vene.

Kopukkaa on helppoa ajaa moottorilla, soutaa tai meloa. Kopukka on erinomainen sekä virtaavassa että tyynessä vedessä. Kopukka joustaa hienosti voimakkaissakin koskissa ja kulkee hyvin aallokossa. Se on helppo kuljettaa paikasta toiseen eikä vaadi traileria tai edes peräkärryä joskin sitä voidaan kuljettaa näiden avulla. Sopivalla kärryllä Kopukan kuljettaminen onnistuu myös maastossakin. Kopukka painaa samassa kokoluokassa olevaan soutuveneeseen verrattuna puolet vähemmän ja sen syväys on pienempi. Tästä johtuu, että kopukka on kevytliikkeinen, kulkee matalassa ja on erittäin vakaa verrattuna soutuveneeseen ja erityisesti kanoottiin. Voit laittaa esim. neljä lasta hyppäämään yhtä aikaa Kopukan reunaponttoonilta veteen eikä vene edes heilahda merkittävästi. Kalastaminen seisaaltaan onnistuu erinomaisesti ja istuimien paikkaa voidaan muutella tilanteen mukaan. Kopukan varusteleminen on helppoa, joskin se on jo nyt valmis kaikkiin haasteisiin. Vahvasti panssaroitu Kopukka kestää lähes mitä vain joten voit huoletta suunnitella elämäsi seikkailut erämaahan. Katso käyttövinkkejä Youtube-kanavalta.

Mitä Kopukka ei ole? Pikavene. Niissä on syvä V-mallinen pohja. Kopukka on optimoitu vakaaksi mm. kalastuskäytössä ja kulkemaan myös matalassa vedessä. Ei ole järkevää hankkia Kopukkaa pikaveneeksi ja tavoitella huippunopeuksia. Kopukka liikkuu joka tapauksessa monipuolisimmin erilaisissa paikoissa ja tilanteissa.

Kopukka 400 sopii hyvin 1-2 hengen kuormalle varusteineen. Se on soudettavissa ja ajettavissa yksinkin. Paino on samaa luokkaa kanootin kanssa, joten käsiteltävyys yksinkin on erittäin helppoa. Kopukka 400 ja 500 ovat sopivan kokoisia myös lentokuljetuksiin, joten ota kyyti erämaajoen latvoille tai alueelle, missä on paljon rautujärviä joiden kalastaminen ilman venettä jää pintaraapaisuksi.

Elämä on lyhyt, löydä intohimosi ja ota siitä kaikki irti!


Kopukka 400 veneen kantaminen onnistuu useimmilta yksinkin ainakin jonkin matkaa jos maa on tasainen ja olet kohtalaisessa kunnossa. Tässä videossa on 2019 mallin Light malli, joka on ehkä 5 kg keveämpi kuin 2020 mallin Kopukka 400. Airot eivät ole paikoillaan.

Kopukka 400 kulkee hienosti myös auton katolla:


Tekniset tiedot, Kopukka 400:

Pituus: 4.0 m
Leveys: 104 cm
Sisäleveys: 36 cm
Ponttoonin halkaisija: 34 cm
Ponttoonin panssarointi: pohja- ja sivupanssari
Airdeck-lattian paksuus: 8 cm
Ilmakammiot: 4+1
Kantavuus: 500 kg
Moottori max: 7.5 Kw / 10 hp
Henkilökapasiteetti: 3 aikuista, varustettu kahdella penkillä
Penkit: 2 kpl alumiini
Airot: 2 kpl, 160 cm
Vapatelineet: 2 kpl, irrotettavat ja säädettävät
Varustelenkit: sisällä 8 teräslenkkiä, keula- ja sivuköydet
Kankaat: 1100 Den PVC, 0.9 mm PVC, 1.5 mm PVC
Venttiilit: Halkey Roberts
Jalkapumppu: uusi korkeapainejalkapumppu
Moottoritelineen paksuus: 25 mm
Moottoritelineen korkeus: 32 cm lattian tasalle, ponttoonit menevät noin 5 cm alemmas kuin lattia
Moottoritelineen etureunasta takakartion päähän: 48 cm
Laukun koko: 92 x 64 x 28 cm
Laatikon koko: 110 x 68 x 38 cm

Paino: 32.4 kg (tässä painossa mukana: vene, lattia, yksi istuin)
Osien painot kg: veneen runko 28.14, lattia 3.18, istuin 1.08, airo 1.50, pumppu 1.5, paikkasarja 0.16, laukku 1.46, vapateline 0.22

Täyttöaika n: 15 min veneen omalla jalkapumpulla
Maksimi täyttöpaineet: 0.20-0.25 bar ponttoonit ja 0.6-0.7 bar airdeck-lattia (lattiaan voi laittaa jalkapumpulla yleensä niin paljon kuin saat, mutta älä hajota pumppua). Olemme mitanneet auringossa jopa 0.5 bar paineita ponttooneista, vene on kestänyt ylipaineitakin, mutta noudata ohjeita. Huom. paine nousee lämpimässä ja auringossa nopeasti, tarkkaile paineita. Kylmä vesi viilentää ponttoonien ilmaa.
Pakkaus: leipattava laukku kompressioremmeillä 92 x 64 x 28 cm, 1.46 kg
Tyhjennys: itsestään kun venttiilit avataan (paina ja pyöräytä keskiosaa = tyhjennysasento). Voit imeä veneen helpommin pakkautuvaksi pumpun avulla, siirrä pumpun täyttöletku toiseen aukkoon pumpussa.
Self bailing: vedentyhjennysventtiili moottoritelineen alaosassa poistaa veden, mutta ei päästä sisälle
Väri: tumman vihreä/musta
Takuu: 24 kuukautta valmistus- ja materiaalivirheille


Uusi korkeapainejalkapumppu:

Tämä pumppu tulee Kopukka 2020-mallin veneissä vakiovarusteena.

 • Ensimmäinen täyttö tapahtuu 5 litran säiliöllä, joka täyttää noin 0.25 bar paineeseen. Täytä ponttoonit ja lattia. Tässä vaiheessa pidetään musta korkki kiinni.
 • Airdeck-ilmalattian korkeampi paine viimeistellään toisella kammiolla (1.65 L) joka täyttää noin 0.7 bar paineeseen. Tässä vaiheessa avataan musta korkki.
 • Pumpussa on myös tyhjennys eli saat imettyä kaiken ilman veneestä pakkausta varten.
 • Tukeva pumppu painaa noin 1.5 kg.


Kuljetuslaukku:

Vakiovaruste kaikissa veneissä. Laadukas kompressoitava kuljetus/säilytyslaukku, mihin tyhjäksi pumpattu vene on helppo pakata kuljetusta ja säilytystä varten. Laukku on ristin muotoon ommeltu kangas, jonka keskelle vene, lattia ja istuimet asennetaan ja liepeet kääritään näiden yli. Mitään sullomista ei näin ollen tarvita. Tyhjennä vene ja lattia kaikesta ilmasta ennen pakkaamista niin saat sen pienempään tilaan. Tyhjennys tapahtuu jalkapumpulla siirtämällä pumpun letku tyhjennysporttiin ja pumppaamalla normaalisti. Aseta venttiilit tyhjennyksen jälkeen kiinni asentoon ettei vene ime ilmaa sisäänsä. Kiinnitä veneen venttiilien suojakorkit ennen pakkaamista. Laukun liepeet kiinnittyvät toisiinsa kompressioremmeillä, mutta kiristä remmejä kohtuudella etteivät niiden ompeleet rasitu liiaksi. Jos remmien päät meinaavat purkautua niin polta päitä hieman sytkärillä. Laukussa on päissä kantokahvat ja sivuilla pidemmät remmit. Laukkua voidaan hetkellisesti kantaa myös selässä, mutta muista, että laukku voi olla selälle liiankin raskas. Voit keventää jättämällä laukkuun pelkkä veneen runko ja anna kaverin kantaa loput tavarat tai vie ne erikseen. Katso vinkkejä veneen liikuttelusta maastossa alempaa tältä sivulta. Airon lavat voidaan halutessa pakata laukkuun ja varret kantaa erikseen. Kopukka 400 veneen laukun mitat täyteen pakattuna ovat noin: 92 x 64 x 28 cm ja paino tyhjänä 1.46 kg.


Kuvassa (2019): Kopukka 500, Kopukka 400 ja Kopukka 550.


Usein kysytyt kysymykset ja muuta:

Ole hyvä ja lähetä kysymyksesi: myynti@kivelaoutdoor.com

Voiko Kopukkaa jäykistää entisestään? 

Ensinnäkin tarkista, että ilmanpaineet ovat riittävällä tasolla. Kylmässä ilmassa paineet laskevat ja lämpimässä nousevat. Lattia jäykistyy yleensä pelkästään kuormalla, mutta voit myös laittaa istuimen ja lattian väliin jonkin tiukasti sopivan laukun tai laatikon, tämä jäykistää hieman. Eräs keino on ottaa noin veneen lattian mittainen lauta, suojata se solumuovilla ja laittaa lattian alle.

Millainen melottava Kopukka on? 

Kopukka on pintakulkuinen, kevyt ja helppo melottava. Se on kuitenkin leveämpi kuin esim. kanootti eli jos melot yksin niin istu hieman laidassa. Kopukka ei sanottavasti kallistu ja jos sinulla on kyydissä tavaraa niin voit myös tasapainottaa venettä. Kahdestaan meloessa istutaan omilla laidoilla. Yleisesti ottaen suosittelemme kuitenkin soutamista (selkä menosuuntaan) tai huopaamista (katse menosuuntaan) kun lasket jokea tai vaikkapa vaanit lintuja tai kaloja – aina kun airoille on riittävästi tilaa. Eteneminen, suunnan vaihtaminen, jarruttaminen, kiihdyttäminen yms. ovat tehokkaampia kuin melomalla. Kopukan airot ovat verraten kestävät, mutta emme suosittele, että väännät niillä vauhtia kivistä. Suosittelemme myös hankkimaan noin 3 m pitkän sauvoimen. Voit tehdä perinteisen mallin itse puusta, hankkia valmiin sauvoimen melontaliikkeestä tai sopivan putken esim. Exelens 30 mm lasikuituputki. Sauvoimen avulla pääset myös ylävirtaan ja sauvominen on helpoin tapa mennä kapeaa jokea pitkin. Kuorma ei sanottavasti vaikuta Kopukan käyttäytymiseen muuten kuin tekee siitä hieman raskaamman ja kankeamman kääntyä. Tuulen vaikututusta (isommat suvannot ja avovedet) on helpointa hallita soutamalla. Muutokset ovat kuitenkin pienempiä kuin mm. avokanootilla.

Miten kopukkaa kannattaa autolla kuljettaa?

 1. Takakontissa
 2. Katolla
 3. Peräkärryssä
 4. Trailerilla
 5. Matkailuautossa

1. Kopukka mahtuu laukussaan useimpien autojen takakonttiin (tarkista mitat), farmariauton perään tai jopa takapenkille. Veneen täyttäminen käyttökuntoon vie mukana tulevalla jalkapumpulla noin 15 min tai hieman pidempään, joten mikään välttämättömyys ei ole kuljettaa Kopukkaa täytettynä.

2. Kopukka voidaan kuljettaa täytettynä taakkatelineillä auton katolla. Irrota vapatelineet ja airot. Varmista ettei penkit ole aivan kiskon päissä tai ota ne pois. Penkit ovat melko tiukasti kiinni kun vene on paineistettu ja kiskot ovat kuivat. Kiinnitä vene tukevasti liinoilla lenkkien kautta ja myös edestä niin ettei vene pysyy suorassa kovassa tuulessa ja ison auton vastaan tullessa. Varmista, että taakkatelineet ovat riittävän tukevat (mielummin kiinnittyvät kattokiskoon) ja kiinnitetty hyvin kireälle. Tarkista telineiden kantavuus suhteessa veneen painoon. Vene on helpointa nostaa katolle kahdestaan, mutta jos nostat yksin niin helpointa on nostaa veneen keula takimmaisen taakkatelineen päälle ja sitten työntää vene molemmille telineille. Jos kyseessä on kovaan käyttöön tehty maastoauto niin Kopukka voidaan ehkä laittaa suoraan auton katolle jos se saadaan siihen hyvin kiinni.

3. Kopukka voidaan kuljettaa peräkärryssä joko laukussaan tai täytettynä tai osittain täytettynä. Voit lyhentää venettä tyhjentämällä lattian ja etupään ponttoonit joko kokonaan tai osittain, jolloin voit kääntää keulan veneen päälle. Tällä tavalla vene Kopukka mahtuu myös koppaperäkärryyn. Kärryssä on hyvä kuljettaa myös moottori ja muut varusteet.

4. Kopukka voidaan kuljettaa myös venetrailerilla jos sellainen löytyy, mutta trailerin hankinta Kopukkaa varten ei ole tarpeellista. Katso alempaa kysymys: “Voiko moottori olla paikoillaan jos venettä kuljetetaan trailerissa?”

5. Kopukka voidaan kuljettaa matkailuauton tavarasäiliöissä tai tilanteen mukaan jopa sisätiloissa.

Tutki Kopukan kuljetuslaukun mitat ja paino suhteessa omiin voimiisi. Heikkokuntoinen voi tarvita avuksi toisen henkilön, mutta normaali terve ja vahva henkilö kykenee liikuttelemaan laukkuja yksinkin. Nosta jaloilla älä selällä. Kun nostat niin älä tee kiertoliikettä. Huomaa, että Kopukka voidaan nostaa myös osina. Voit hankkia kokoonpantavan (laatikko)kärryn ulkona liikuttelua varten. Maastossa Kopukkaa voi liikutella vaikka kottikärryillä tai saman tapaisella paksurenkaisella kärryllä.  Valinta riippuu maastosta, polusta yms. seikoista. Olemme kuljettaneet kopukkaa tietä pitkin myös riistakärryillä ja jopa tukevalla kanoottikärryllä.

Kestääkö vetää kelkalla jäätä pitkin?

Kopukka on hyvin panssaroitu, mutta jos jää on kovin ruttuinen niin se kuluttaa vähitellen kangasta. Eli tilanteen mukaan. Pehmeän lumen päällä kestää hyvin. On toki helppo täyttää perilläkin eli voi kuljettaa laukussaan. Emme suosittele Kopukkaa varsinaiseen ahkiokäyttöön.

Mikä perämoottori tulisi valita?

Kopukka on varsin kapea, kevyt ja pintakulkuinen. Katamaraanirakenne vähentää veden vastusta ja vakauttaa venettä sivusuunnassa. Kopukka kulkee tyynessä vedessä erittäin vakaasti ja nousee pääsääntöisesti hyvin plaaniin sopivalla moottoriteholla. Joissakin olosuhteissa kuten reilu aallokko, kevyesti kuormattu vene ja potkurien erot jne. voi moottori kavitoida suurilla nopeuksilla. Tätä ei esiinny kuitenkaan aina. Huomioi, ettei Kopukan rakenne ja idea ole pikavenetyyppiä.

Nyrkkisääntönä moottorin koosta voidaan sanoa seuraavaa: Kopukka 500 liikkuu myös sähkömoottorilla “nopeammin kuin soutamalla” ja 2.5 hp perämoottorilla noin 8-12 km/h nopeudella “2 hk kuormalla”. Sähkömoottori ja 2.5 hp perämoottori sopivat lammille, pienille järville, rauhalliselle joelle ja uistatteluun. 4 – 6 hp perämoottori sopii melko vuolaalle joelle ja hieman isommille järville. 7 – 10 hp moottorilla Kopukka nousee vuolaaseen vastavirtaan, jopa noin 2-luokan koskea jos selvä väylä löytyy. 15 – 19 hp perämoottori on erittäin tehokas, maisema vaihtuu isoillakin järvillä ja teho riittää melko voimakkaan kosken nousemiseen jos joessa on riittävästi vettä. melontajasoutuliitto.fi/turvallisuus/koskiluokitukset

Mutta jos yksinkertaistetaan niin 4 hevosvoiman perämoottori on aika hyvä valinta. Kohtuullisen kevyt tällaisen helposti liikuteltavan veneen pariksi. Helppo ajaa hiljaa ja antaa aivan riittävän vauhdin siirtymiinkin. Irtotankilla varustettu moottori helpottaa käyttämistä ja tankkaamista.

Jos haluat asentaa keulamoottorin niin voit rakentaa sitä varten sopivan asennuslevyn esimerkiksi vanerista, joka kiinnitetään käyttäen hyväksi esim. keulan roiskesuojan kiinnitysreikiä.

Kopukka toimii erittäin hyvin Longtail-perämoottorilla, joiden huonoina puolina voidaan pitää tiettyä kömpelyyttä, melutasoa ja heikohkoa soveltuvuutta uistatteluun. Hyvinä puolina on taas erinomainen kyky kulkea roskassa ja matalassa, jopa tuntemattomalla joella koska kivet lähinnä vain nostavat potkurivarren ylös. Longtail moottorin avulla Kopukasta tulee erittäin suorituskykyinen jokivene.

Mikä on sopiva rikipituus tavalliselle perämoottorille? 

Suosittelemme lyhytrikistä perämoottoria jos ajat matalassa. Jos ajat pelkästään syvässä vedessä niin voit käyttää pitkärikistä moottoria. Moottorin korkeutta ja kallistusta säätämällä voit käyttää myös matalassa vedessä.

Minulla on kahluukengissä nastat. Miten lattia kestää?

Tällaisessa käytössä täytyy asentaa esim. sopiva matto tai muu suoja lattian päälle. Hanki kulutusta kestävää mattoa ja leikkaa se sopivan kokoiseksi, vähän leveämmäksi kuin Airdeck-lattia. Asenna maton reunat lattian ja ponttoonin väliseen rakoon. Kun paineistat veneen niin lattia pysyy paremmin paikoillaan. Usein myös jokin ohut kynnysmatto voi riittää jalkojen alla. Näitä saa muutamalla eurolla.

Pumpun sihinät. 

Kopukan jalkapumppu, kuten mikä tahansa vastaava, voi ajan oloon kulua niin, että se voi hieman vuotaa erityisesti letkuliitoksestaan. Pieni vuoto ei sinänsä haittaa veneen täyttämistä kun pidät yllä riittävää pumppaustahtia. Loppupaine voidaan laittaa tämän uuden pumpun pienemmällä säiliöllä. Ks. ohjeet ylempää.

Useimmiten syynä on letkuliittimen päässä oleva O-rengastiiviste, joka on päässyt liikkumaan sivuttain tai käytössä kulumaan. Keskitä tiiviste ja kierrä letku kiinni pumppuun kohtuullisella voimalla. Liian tiukkaan kierrettynä voi tiiviste vahingoittua.

Letkun ja kiristysosan välinen liitos on tehty pyöriväksi. Tämä on yleensä tiivis, mutta jos ei ole niin voit laittaa jotakin sopivaa liimaa tai massaa liitokseen.

Pumpussa olevan letkun lähdöissä tai letkut kierreosassa voi olla muovin valmistuksesta johtuvia pieniä särmiä. Tasoita nämä esim. puukon terällä. Näin kumitiivisteen kuluminen vähentyy.

Ole hyvä ja lähetä kysymyksesi: myynti@kivelaoutdoor.com

Kopukka 400:een tulee Tohatsu MFS 5 perämoottori lyhyellä rikillä, joka painaa noin 26 kg. Kumpi olisi parempi: kiinteällä tankilla vai 12 litran irtotankilla? Kyydissä 2 henkilöä varusteineen. Onko tuon laittamiseen Kopukan perään jotain erityistä.

Polttoainetta täytyy olla jossakin kanisterissa, varakanisteri tai lisätankki. Se missä kohtaa venettä tämä sijaitsee riippuu muusta kuormasta. Jos varatankin letku on lyhyt niin tekisin ehkä niin, että moottori ilman varatankkia ja varakanisteria voi tällöin pitää myös veneen keulassa kun yksin ajelee. Sinänsä tuo moottorin paino ei ole ongelma koska Kopukan perä kantaa hyvin. Olipa kanisteri tai irtotankki missä kohtaa venettä tahansa niin sekin on syytä kiinnittää liinalla veneen kuormalenkkeihin. Pitää muistaa ottaa jokin ratti jotta tankkaaminen on helppoa. Sen voi tehdä vaikka muovisesta limsapullosta. Jos edessä on jokin intensiivinen kosken nousu tai vastaava niin moottori kannattaa tankata varalta täyteen.

Mikä on Kopukka?

Kopukka on puunrungoista paikan päällä tehty lautta, jota käytettiin ennen vanhaan vesistöjen ylittämiseen erämaissa seisomalla meloen. Tämä uusi Kopukka on ilmatäytteinen jokiveneen, kanootin, kajakin ja SUP-lautan risteytys. Ilmatäytteisenä Kopukka on erittäin hyvin kuljetettavissa erilaisiin kohteisiin ja erämaahan kantaen, lentokoneella, helikopterilla tai kärryillä. Kekseliäs virittää Kopukan vaikka sähköavusteisen polkupyörän perään sopivilla varusteilla. Kopukka voidaan kuljettaa tyhjänä farmariauton peräkontissa ja peräkärryssä. Täytettynä myös auton taakkatelineillä, trailerissa tai peräkärryssä. Kopukkaan voidaan kiinnittää perämoottori.

Pitääkö veneen lattia irrottaa veneestä kun vene pakataan kuljetusta varten?

Paras tapa kuljettaa venettä on tehdä niin, että irrottaa kaikki osat ja pakkaa veneen laukkuunsa. Lattia kannattaa ottaa irti aina kuin vain mahdollista. Saat veneen kuivattua paremmin. Hiekat ja roskat on helpompi puhdistaa veneen pohjalta ja lattiasta kun ne ovat erillään. Kun kaikki ilmasäiliöt on tyhjennetty niin kierrä venttiilien suojakorkit takaisin paikoilleen. Tämä suojaa itse venttiiliä ja suojakorkkia. Jos edessä on lyhyt siirtymä niin voit osatyhentää veneen esim. peräkärryyn, mutta pidemmillä siirtymillä vene on hyvä pakata laukkuunsa osina. Jos kuljetat venettä trailerissa pitkiä matkoja niin istuimet ja muut irtoavat osat on syytä irrottaa ja pakata autoon.

Voiko moottori olla paikoillaan jos venettä kuljetetaan trailerissa?

Periaatteessa kyllä, mutta omalla vastuulla. Varmista moottorin kiinnitys ja katso ettei moottori heilu. Pidä vene täytettynä, jolloin se tasaa töyssyjä. Voit laittaa perämoottoritelineen alle jonkin vaimentavan elastisen tuen. Jos moottori on erittäin iso ja raskas niin ehkä se kannattaa irrottaa telineestä varsinkin jos maasto on hankalaa ja kuoppaista. Jos siirrät veneen vaikkapa mönkijällä ja kärryllä erämaahan vaikeaa maastoa tai kuoppaista mönkijänuraa pitkin niin raskaampi moottori kannattaa suosiolla pakata kiinnitettynä lujasti itse kärryyn käyttäen alla jotakin pehmustetta. Yleensä moottorit voidaan kuljettaa toisella kyljellään niin, ettei moottorin öljy vuoda ulos. Varmista moottorin käyttöohjeesta miten se pitää kuljettaa. Älä tankkaa moottoria ennen kuljetusta. Tyhjennä polttoainesäiliö kuljetuksessa. Jos käytät Longtail-moottoria niin kuljeta moottori pystyasennossa ja irrota potkuriakseli siipimutteriliitoksistaan. Voit irrottaa tarvittaessa myös ohjaustangon. Jos kuljetat moottoria veneen pohjalla niin se tulisi asettaa kovaan laatikkoon ettei vene vahingoitu. Muut retkellä käytettävät varusteet voidaan kiinnittää veneen pohjalle. Käytä omaa harkintaa. Pysähdy silloin tällöin ja tutki kaikki kiinnitykset. Kuvassa Kopukka Pohjois-Norjassa valmiina joelle.

Roiskuuko vettä veneen sisälle rajummassa koskessa? 

Vene ei ole päältä suojattu aukkopeitteellä kuten jotkut packraftit tai kajakit. Vettä siis voi roiskua sisälle ja se kuuluu asiaan. Varaudu tähän vaatetuksella ja pakkaa kaikki varusteet vesitiiviisti ja kiinnitä ne veneeseen. Voit hakea koskissa parhaan balanssin penkkien ja kuorman säädöillä.

Kopukka sopii kuohuviin koskiin ja isoon aallokkoon, mutta toimii loistavasti tyynessäkin vedessä. Sisälle roiskunut vesi valuu ulos perämoottoritelineessä olevan venttiilin läpi eli Kopukka on itsestään tyhjentyvä (Self Bailing). Esimerkiksi koskikäyttöön tarkoitettujen reppulauttojen (Packraft) varustuksessa on kahta koulukuntaa. Toisissa on roiskesuoja ja melojalla aukkopeite, jolloin vesi ei pääse sisälle. Toinen tapa on tehdä veneestä itsestään tyhjentyvä kuten isot koskenlaskuun tarkoitetut kumiveneet.

Onko kopukka sama kuin saturn kumivene jota myydään jenkeissä?

Kopukka ei ole sama kuin Kaboat. Kopukassa on mm. vakaa katamaraanirakenne, vahvasti panssaroidut ponttoonit, varustekiinnityslenkit, vapatelineet, korotettu keula ja perä, optimaalinen peräkartioiden mitoitus ja muoto, splinekäyrillä mallinnettu sulava muoto, erilainen mitoitus, venttiilit optimaalisessa kohdassa täyttöä ja tyhjennysrullausta ajatellen, säädettävät penkit, jykevämmät ja pidemmät airot, siivettömät ponttoonit jne. Kopukka on meidän omaa suunnittelua, joten mitoitus ja muu layout ovat aivan erilaisia. Äkkivilkaisulla kaikki voi näyttää samalta. Kaikissa maailman vastaavissa veneissä on paljon samaa, mutta juuri mietityt yksityiskohdat ja ominaisuudet erottavat ne toisistaan.

Olet saattanut pohtia miten veneiden mallit ovat kehittyneet koska maailmalla on paljon samantapaisia kumiveneitä. Packraftin ja kapean moottorikumiveneen design voidaan johtaa saksalaisiin veneisiin. Toisen maailmansodan aikainen Luftwaffe-pelastusvene ja Metzeler-kumivene.

Mikä on paras tapa ohittaa voimakas koski ylävirtaan mennessä? 

Jos käytössä ei ole Longtail-perämoottoria niin ylösnouseminen moottorin avulla tyssää usein liian matalaan veteen ja toisekseen moottorista voi loppua teho. Käytännössä 2-luokan kosken nousuun tarvitaan vähintään 7 hp perämoottori ja jos veneessä on painoa enemmän kuten 3 matkustajaa varusteineen niin silloin voidaan tarvita 15 hp perämoottori. Longtail-perämoottori kulkee myös matalassa vedessä, joten ei ole tarvetta ajaa voimakkaimman virran kohdalla vaan voidaan edetä heikommassa virrassa rantojen lähellä. Jos koski pitää ohittaa ajamatta sitä ylös niin helpoin tapa on vetää vene varusteineen köydellä ylävirtaan. Tätä sanotaan liinaamiseksi. Kiinnitä tukeva ja riittävän pitkä köysi veneen keulasta ja perästä niin saat ohjailtua venettä virran mukaan. Suosittelemme kiinnittämään köyden myös vyötärölle siten, että se pääsee kuitenkin liukumaan lenkin kautta jotta veneen ohjaaminen on mahdollista. Tämä sen takia jos käsi irtoaa köydestä. Avisuora-blogissa on hyvä vinkkejä.

Jos rannat ovat erittäin hankalat tai vastassa on putous niin vene ja varusteet voidaan joutua kantamaan kosken ohi rantoja pitkin. Kopukka 400 on kannettavissa yksinkin, 500 ja 550 voidaan kantaa tai vetää käyttökunnossa kahden miehen voimin. Longtail perämoottori voidaan myös helpoiten liikuttaa kahdestaan, mutta jos purat moottorivarren niin erityisesti pienempi 7 hp moottori liikkuu myös yksin olkapäällä kantaen. Katkaise moottorivarsi keskeltä kahteen osaan. Jos tiedät, että joudut liikuttamaan venettä pidemmän matkan rantoja pitkin niin ota mukaasi esim. kottikärry (muuntele kärryä tarvittaessa), nokkakärry, riistakärry tai vastaava kuljetusta helpottava väline.

Kumiveneen liinaamista eli vetämistä ylävirtaan. Kuvassa oleva virta on helppo nousta mm. 7 hp Longtail-perämoottorilla.

Miten kestää koukkuja ja kalan nostoa veneeseen? 

Kangas on erittäin lujaa, kalat voi nostaa kyytiin. Varsinkin verkottelussa ja muutenkin on hyvä idea laittaa kalalaatikko veneen pohjalle, jolloin veneen puhdistamisen tarve vähenee. Vieheen koukut eivät mene läpi ellei koukkua vedä – kannattaa katsoa mihin vieheen laittaa. Vavan kärkeä voi roikottaa veneen ulkopuolella tai laittaa vapa telineeseen. Intensiivisessä koskenlaskussa vieheet kannattaa irrottaa, vavat lyhentää ja kiinnittää veneeseen. Nostokoukussa kannattaa käyttää suojusta jos sille ei ole erillistä laatikkoa.

Voiko Kopukan laittaa auton katolle?

Erittäin hyvin. Taakkatelineille on ilmoitettu painoluokitus, usein noin 70 kg. Varmista, että taakkatelineet ovat lujasti kiinni. Irrota veneestä airot, penkit ja vapatelineet. Jos kiinnität veneen nurinpäin niin lattia kannattaa irrottaa. Sido vene tukevasti kiinni siten, ettei se heilahda vinoon. Vedä kuormaliinat veneen ympäri ja ohjaa liinat ulkoreunojen teräslenkkien kautta. Täytä veneen ponttoonit normaalisti. Jos auton katolla on sopiva kuljetushäkki niin veneen voi asentaa siihen myös tyhjennettynä kuljetuslaukussaan.


Käyttäminen:

Soutaminen: Kopukka liukuu soutamalla suunnilleen samalla tavalla kuin soutuvene (ei “kumivenemäinen”). Huopaaminen perä edellä onnistuu samalta etummaiselta (soutu) istuimelta. Takaistuimelta voit huovata myös moottoriajon jälkeen. Kopukan muoto on optimaalinen, se on kapea, syväys on pieni ja rakenne on varsin jäykkä.

Miten Kopukka liikkuu?

Kopukka on erittäin tukeva, kestävä ja kantava kaikille varusteillesi. Sitä ei saa keikuttamalla helposti kumoon. Kopukkaa voidaan myös soutaa, meloa tai sauvoa. Vakiovarusteena olevat airot voidaan kiinnittää ponttooneihin, jolloin ne eivät ole tiellä. Huom. airot eivät ole kelluvia, mutta voit täyttää airojen putket vaikka uretaanivaahdolla tai muulla kelluvalla materiaalilla. Airdeck-korkeapainelattia yhdistettynä Kopukan vakauteen mahdollistaa helposti seisomisen ja venettä on vaikea saada kaatumaan. Kopukka on paljon vakaampi kuin kanootti tai SUP-lautta ja useimmat kovat pikkuveneet.

Tehokas moottori: Jos kiinnität tehokkaan moottorin niin pakkaa tavarasi keulaan tai halutun tasapainon mukaan. Näin veneen keula ei nouse liikoja ja suuntavakavuutta parantavat evät pysyvät vedessä. Olemme huomanneet käytännössä, että longtail-moottori ei juuri nosta veneen keulaa yksinkään ajettaessa. Noudata varovaisuutta, opettele veneen ja moottorin käsittely turvallisilla vesillä.

Pohjan ja veneen lisäjäykistäminen: Vaikka Kopukka on sinällään riittävän jäykkä niin eräs vanha asiakkaamme (kävi osastollamme Oulun erämessuilla 2019) oli jäykistänyt Kopukka 550:n pohjaa seuraavasti: koko veneen mittainen lauta käärittynä kauttaaltaan vaahtomuoviin ja se asennetaan keskelle veneen pohjalle airdeck lattian alle. Tämä modaaminen on turvallisinta sellaisessa vedessä missä kivikosketusten todennäköisyys on pieni. Solumuovi joustaa pohjakankaan alla mutta ei niin hyvin kuin airdeck-lattia.

Koskenlasku: Jos lasket kosken ja haluat käyttää airoja niin se onnistuu keula edellä. Polvistu takimmaisen istuimen eteen lattialle. Voit näin ohjailla Kopukkaa helposti kahdella airolla, painopiste on matalalla veneen keskellä (muista varusteiden pakkaus tasapainoon), saat hyvän tuen vartalolle veneen ponttooneista eivätkä polvet rasitu joustavan lattian ansiosta. Kiinnitä kaikki varusteet veneeseen. Pidä ase aina lataamattomana koskessa. Poista kaikki vieheet virveleistä kun lasket koskea. Kiinnitä kaikki varusteet veneeseen ja pakkaa ne vesitiiviisti. Noudata varovaisuutta ja opettele koskenlaskua aluksi haasteeltaan keveämmissä koskissa.

Kalastaminen: Kopukka on niin tukeva, että se mahdollistaa myös mm. heittelyn seisaaltaan. Vetouistelussa voit käyttää kahta vapatelinettä. Noudata varovaisuutta.

Ampuminen: Kopukka on on erittäin vakaa, mutta ammu aina istualtaan. Noudata aseen valmistajan ohjetta aseen turvallisesta käsittelystä ja käsittele asetta aina kuin se olisi ladattu. Katso tarkoin mihin piippu suuntautuu. Pidä ase aina lataamattomana kun tilanne ei ole päällä. Vastuu on aina aseen käsittelijällä. Noudata lakia moottoriveneen käytöstä metsästyksessä. Jos veneessä on muitakin niin sovi ampumasektorit etukäteen. Ankkuroi vene tilanteen mukaan. Kopukka on metsästyskäytössä paljon hiljaisempi kuin kova vene. Noudata varovaisuutta ja ole vastuullinen.

Miten venettä kannattaa kuljettaa maastossa?

Pakattuna esimerkiksi nokkakärryllä tai riistakärryllä. Jos vene on pumpattu käyttökuntoon niin sitä voi kuljettaa myös kajakkikärryillä sopivia matkoja tienpohjia pitkin. Jos maasto on heinikkoa, kanervikkoa tms. pehmeää ei kuluttavaa niin Kopukkaa voi myös vetää maata pitkin kohtuullisia matkoja. Varo juurakoita ja teräviä kivilohkareita.

Miten vene kannattaa puhdistaa?

Irroita airdeck-lattia ja suihkuta vene puhtaaksi puutarhaletkulla. On tärkeää saada hiekat pois veneestä. Poista roskat vedenpoistoventtiilistä. Älä päästä vettä jäätymään veneen sisälle.

Tarvitaanko sähköpumppua?

Meidän mielestämme ei tarvita. Vene on todella nopea ja kevyt täyttää mukana tulevalla pumpulla. Jos täytät venettä usein auton lähellä niin voit hankkia edullisen auton pistorasiasta virtansa saavan ilmapatjoille tarkoitetun pumpun, jolla voi täyttää veneen noin 80% tasoon. Voit irrottaa jalkapumpun letkun ja käyttää sitä apuna. Viimeistele oikeaan paineeseen veneen omalla pumpulla. Kopukassa on laadukkaat ja luotettavat Halkey-Roberts-venttiilit. Ulkomaisista nettikaupoista voi tilata adaptereita, esim. Halkey-Roberts-schrader. Schrader on yleinen auton- ja polkupyörän venttiili. Tämän avulla voit käyttää sopivaa pumppua tai kompressoria veneen täyttämiseen. VAROITUS: ole varovainen paineiden kanssa käyttäessäsi kompressoria. Pieni kompressori täyttyy monta kertaa veneen täytön yhteydessä.

Onko alumiinipenkki kylmä?

Tämä riippuu täysin ilman lämpötilasta ja käytetystä vaatetuksesta. Voit kiinnittää penkkiin esim. solumuovin palasen. Jos istumakorkeus tuntuu matalalta niin kiinnitä penkkiin sopiva koroke.

Vene tuntuu pehmenevän ajan oloon.

Kaikki veneet on testattu tehtaalla vuotamattomiksi. Vene voi pehmentyä kylmässä ilmassa tai vedessä ja toisaalta paineet voivat nousta lämpimässä ja auringossa. Ilman tilavuus pienenee kylmässä ja kasvaa lämpimässä. Tämä on siis normaalia. Tarkkaile veneen paineita. Jos ilma jäähtyy niin samalla venekin pehmenee. Täytä oikeaan paineeseen. Kun ilma lämpenee niin varmista ettei veneeseen tule ylipainetta.

Jos vene pehmenee vähitellen niin syynä on useimmiten löystynyt venttiili. Venttiiliä voidaan varovasti kiristää paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella. Aseta avain tarkasti venttiilissä olevaan koloon, tue avainta päältä kämmenellä ja väännä toisella kädellä varovasti ja tukevasti. Avain ei saa lipsahtaa. Huomaa, että saat venttiilin kiristettyä kunnolla vasta kun vene on tyhjennetty ja saat pidettyä kiinni venttiilin alaosasta, joka on ponttoonin sisällä.

Jos lattia vuotaa niin kiristä venttiiliä varovasti mustalla avaimella. Jos tämä ei auta niin kierrä venttiili auki ja tarkista ettei venttiilin alarungon väliin ole jäänyt drop stitch pohjan kuitukarvoja. Leikkaa ylimääräiset karvat pois venttiilin alta. Katso, ettei venttiilin sisälle ole mennyt roskia.

Halkey-Roberts-venttiileitä saa myös varaosina. Voit vaihtaa esim. sisäosan jos tiivisteet ovat haprastuneet tai kuluneet. Joskus venttiilin sisäkappaleen tiiviste on litistynyt ja se voi silloin hiljalleen vuotaa. Avaa venttiili avaimella ja voitele tiiviste esim. ruokaöljyllä. Tiivisteeseen voi myös kertyä likaa, hiekkaa tai muuta vastaavaa. Avaa venttiili ja puhdista. Pidä venttiilin kierre puhtaana.

Miten venttiilin vuodon voi testata?

Täytä vene ja suihkuta laimeaa saippualiuosta venttiilin päälle. Löydät helposti vuotokohdan. Tutki onko vuotokohta venttiilin ulkorungon ja kankaan reunasta vai venttiilin ja korkin saumasta. Jos em. toimenpiteistä ei ole apua niin ota meihin yhteyttä. Ole valmis lähettämään kuvia ja videoita ongelmasta.

Olen kiristänyt venttiilit ja vene pehmenee tästä huolimatta?

Veneessä voi olla reikä. Jos olet reissussa eikä sinulla ole mahdollisuutta odottaa veneen paikkauksen kuivumista 24 tuntia niin voit kokeilla väliaikaista paikkaamista esim. Tear-Aid type A, Stormsure tai ClamSeal menetelmillä. Mutta paikkaa vene viimeistään kotiin päästyäsi samalla menetelmällä millä vene on tehtaalla rakennettukin. Veneen mukana tulevassa paikkausrasiassa olevat liima ja kankaat ovat samoja mitä tehtaat käyttävät veneitä rakentaessaan.

Veneen paikkaaminen: Täytä vene normaalisti. Suihkuta venettä saippuavedellä. Kuplat paljastavat vuotokohdan. Merkitse reikä. Leikkaa paikkausrasiassa olevasta kangaspalasta sopivan kokoinen paikka, joka menee vähintään noin 4 cm yli reiän. Paikka voi olla pyöreä, soikea tai vähintään reilusti pyöristetyillä kulmilla. Merkitse paikattava alue esim. tussilla paikan avulla. Hio paikka ja veneeseen merkitty alue 100 karkealla hiomapaperilla varovasti pinnaltaan mataksi. Puhdista alueet asetonilla ja anna kuivua. Levitä liimaa tasaisesti molempiin puoliin ja anna kuivua 3-5 min. Aseta paikka paikoilleen aloittaen reunasta. Vältä ilmakuplia.

Ennen kuin aloitat paikkaamisen niin etsi tarvittavat välineet ja aseta vene tasaiseen ja tukevaan paikkaan esim. pihalaatoitus, jonka päällä on vaneri, autotallin betonilattia tai vastaava. Paikka täytyy painaa lujasti kiinni. Voit rullata paikan päältä esim. käsipainolla, kuulalla tai jollakin vastaavalla. Peukalolla tai kämmenellä painaminen ei riitä. Kenttäolosuhteissa käytä alustana kalliota, kantoa, isoa kiveä tai vastaavaa ja rullana sileää kiveä tai vastaavaa. Odota 24 tuntia ennen kuin paineistat veneen. Paikatessa suositeltava ilmankosteus alle 70%, vältä suoraa auringonpaistetta, paras lämpötila + 15 <-> + 25 C. Jos reikä on suuri, ota yhteyttä veneen maahantuojaan tai jälleenmyyjään. Meiltä saat lisää liimaa ja isompiakin kangaspaloja, joiden paksuus ja väri sopivat Kopukka kumiveneisiin (musta 1.5 mm pohjakangas ja tumman vihreä 0.9 mm ponttoonikangas). PVC-veneiden paikkaamisesta löytyy internetistä videoita esim: https://www.youtube.com/embed/v6YmWa7ScOc

Yritän pumpata ilmaa, mutta vene ei täyty?

Venttiili on jäänyt tyhjennysasentoon. Kierrä venttiilin keskikohtaa niin, että se nousahtaa ylös ja venttiili mäntä nousee ylös. Kun kiinnität pumpun venttiiliin niin se painaa venttiilin auki.

Voiko Kopukkaan kiinnittää purjeen?

Ilman muuta. Purjeita ei ole meillä myynnissä, mutta maailmalta löytyy valmiita sarjoja. Katso esimerkkejä youtubesta. Kolmionmallisella purjeella voidaan saavuttaa huomattava nopeus.

Kestääkö vene koiria?

Ilman muuta. Olemme testanneet itse pohjanpystykorvilla. On silti hyvä idea pitää koiran kynnet lyhyinä.

Olen erittäin isokokoinen ja raskas henkilö. Kestääkö istuin?

Jos painat yli 120 kg niin laita istuimen ja pohjan väliin tuki, esimerkiksi cooleri, joka palvelee samalla säilytystilana.

Kärsiikö vene pakkasessa?

Meidän 4 vuoden kokemuksen mukaan veneelle ei tapahdu mitään pakkasellakaan. Jos sinulla on lämmintä varastotilaa niin säilytä vene lämpimässä.

Pitääkö veneeseen rakentaa roiskesuoja?

Mielestämme ei. Vesillä kannattaa kaikki pakata aina vesitiiviisti ja kiinnittää veneeseen. Avaa moottoritelineen venttiili ja koskissa sisään tullut ylimääräinen vesi poistuu sitä kautta. Jos haluat tehdä keulaan pitkän suojapeitteen niin ehkä kätevintä on kiinnittää itseliimautuva tarranauha ponttooneihin ja vastanauha sopivasti muotoillun pressun reunaan. Meillä ei ole erillisiä roiskesuojia keulaan.

Vastaan tule voimakas koski, jota en voi laskea.

Menitpä ala- tai ylävirtaan niin helpoin tapa on vetää Kopukka köydellä vettä pitkin. Varaa aina 1-2 kunnollista köyttä mukaasi. Todella pahoissa paikoissa vene on kannettava tai vedettävä rantoja pitkin.

Mistä löytyy vinkkejä kumiveneellä melontaan?

Esimerkiksi täältä.

Voinko sauvoa airoilla?

Vuoden 2019 malleissa airot ovat entistä tukevammat ja airoilla voi kyllä ohjailla venettä pohjasta. Suosittelemme, että teet oikean puusauvoimen jos harrastat sitä enemmän. Kopukka on vakaa seisottava ja sauvomalla liikkuminen on katoavaa kansanperinnettä. Sauvominen oli aikoinaan yhtä tärkeä virtavesillä liikkumisen muoto kuin soutaminenkin.

Voiko veneeseen kiinnittää lisää vapatelineitä? 

Kyllä voi. Alumiinipenkkiin voi kiinnittää esimerkiksi vapatelineen kiinnitystelakan. Myös ponttooneihin liimattavia malleja voi löytyä suomestakin.

Mikä on tällaisen kumiveneen käyttöikä? 

Käyttöikä riippuu täysin sinusta. Olet ehkä nähnyt tai hakemalla löydät samantapaisia kumiveneitä, jotka ovat olleet käytössä esimerkiksi 20 vuotta. Jos hoidat veneesi hyvin, se voi kestää 10-15 vuotta tai paljon enemmän. Me ei olla vielä myyty näitä veneitä kahtakymmentä vuotta, mutta maailmalla on myyty samoista kankaista samoissa tehtaissa tehtyjä veneitä erittäin pitkään. Mutta kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos vene kelluu päiväntasaajan kaupungin satamassa ympäri vuoden niin sen oletettu käyttöikä on lyhyempi kuin oikein pidetyn vuodenaikaveneen ikä meillä pohjolassa.

Jos et huolla venettäsi niin käyttöikä lyhenee. Kun venettä ei käytetä, on erittäin suositeltavaa varastoida PVC-kumiveneet hyvin ilmastoituun, varjoisaan tilaan. Älä säilytä venettä auringon valolle alttiina, sillä se vanhentaa kangasta. Jatkuva kosteus ja liian kuuma säilytystila heikentävät liimasaumojen kemiallista sidosta, joten varastoi vene aina hyvin tuuletettuun, kuivaan ja varjoisaan tilaan. On yleisesti tiedossa, että veneen vanhenemisen yleisin syy on altistuminen auringolle ja sen vahingollisille UV-säteille. Kudosten värjääntyminen, vaaleneminen, vioittuminen ja vaurioituminen voivat johtua suorasta auringonvalosta. Meillä Suomessa ja pohjolassa auringon aiheuttama UV-rasitus on paljon vähäisempää kuin etelämpänä. Lisäksi käyttöaika on lyhyempi. Kunnollinen säilytys ja veneen laittaminen retkellä varjoisaan paikkaan ja suojaaminen peitteellä on hyvin tärkeää. PVC-kankaille on valmistettu UV-suojakemikaaleja, joita kannattaa harkita.

Ratkaisu on melko yksinkertainen – kun vene ei ole käytössä, peitä se tai tyhjennä se ja varastoi asianmukaisesti. Jos mahdollista, tyhjennä vene, puhdista se ja säilytä se kantolaukussaan. Jos vene on täytettynä niin peitä se tai vie varjoon, jolloin veneesi kestää paljon kauemmin. Yritä pitää vene puhtaana. Puhdista heti kaikki polttoaineroiskeet.

Kuinka kestävä Kopukka on? 

Kopukka on valmistettu laadukkaasta, uuden sukupolven korealaisesta 1100 den PVC-polyesterlaminaatista (0.9 mm). Kankaalla on huippuluokan kestävyys kulutusta, jännitystä ja repeämistä vastaan. Kopukassa käytetyn kankaan vetolujuusluokka on 340 kg / 5 cm suikale. Samasta kankaasta valmistetetaan suuria merikelpoisia pikaveneitä. Et saa näitä kankaita revittyä halki vaikka teet saksilla alun. 500 ja 550 mallien pohjassa ja ponttoonien suojana on erittäin luja 1.5 mm paksu PVC kangas. 400 mallissa kangas on 0.9 mm paksua. Pohja nostettu noin 5 cm ylemmäksi kuin ponttoonit, joiden alapinta panssaroitu. Eräs asiakkaamme nousi ja laski Kietsimäjoen kesällä 2017 matalan veden aikaan. Toisen asiakkaamme laski Karasjoen matalan veden aikaan. Lätäseno ja Ivalojoki on laskettu monet kerrat. Kopukka on saanut rankkoja pohjakosketuksia, mutta kestävyydessä ei ollut mitään ongelmia.

Veneeseen tulee reikä kesken retken. Miten paikataan? 

Kopukka 500-kumivene on valmistettu erittäin lujista kankaista ja kulutukselle alttiit kohdat ovat panssaroituja. Kumivene antaa hyvin periksi iskuissa verrattuna kovaan veneeseen, kanoottiin tai kajakkiin ja tämä vaimentaa pistemäisiä iskuja. Jos joki on erittäin kivikkoinen niin tällainen kohta on syytä ohittaa uittamalla venettä ilman matkustajia ja tarpeen mukaan ilman varustekuormaa. Muista varoa vedessä olevia teräväoksaisia puita. Kopukka 500-kumiveneessä on turvallisuuden takia useita ilmakammioita. Ponttooneissa on kaksi kammiota ja pohja on erillinen ilmakammio. Yhden tyhjentyminen ei ole katastrofi ja pääset joelta rantaan.

Veneen mukana on aina pidettävä ilmapumppu ja paikkausrasia. Jos reikä tulee niin käytä mukana olevaa paikkaussarjaa pienten reikien paikkaamiseen. Puhdista kangas alueen ympäriltä esim. asetonilla tai alkoholipuhdistuslapulla, joita saatavana ensiaputarvikkeissa, apteekeista yms. Älä koskaan puhdista esim. bensiinillä tai muilla liuottimilla! Merkitse paikan avulla liiman alue veneesen. Levitä liimaa reiän ympärille ja paikkaan ja anna kuivua 2-3 minuuttia. Laita paikka tasaisesti paikoilleen. Vältä ilmakuplia. On suositeltavaa, että paikka kuivuu 24 tuntia ennen veneen käyttöönottoa, joten tässä vaiheessa on leirin pystyttäminen hyvä idea. Ilmaponttoonia ei saa paineistaa heti. Se voidaan pumpata muotoon noin kahden tunnin kuluttua ja vasta seuraavana päivänä täyteen paineeseen. Kotioloissa paikan kuivumista voidaan nopeuttaa lämmittämällä varovasti hiustenkuivaajalla, mutta älä lämmitä liikaa. Markkinoilla on saatavana Clamseal-pikapaikkoja, jotka eivät tarvitse liimaa. Voit katsoa Clamsealin ja liimapaikkaamisen ohjeita youtubesta. Clamsealilla paikattu reikä tulee myöhemmin paikata varsinaisella paikalla.


Käyttöohjeet:

– Katso ettei veneen ympärillä ajelehdi irtonaista tavaraa.
– Noudata erityistä varovaisuutta erityisesti moottoriajossa.
– Älä käytä esim. rakennuskäyttöön tarkoitettua ilmakompressoria veneen täyttämiseen.
– Varmista, että moottori on vapaalla ennen moottorin käynnistämistä.
– Älä asenna perämoottoria liian korkealle tai liian matalalle.
– Muista tarkistaa kansalliset ja paikalliset veneilyrajoitukset.
– Älä koskaan ylitä veneen tunnistekilpeen merkittyä kantokykyä.
– Jokaisella matkustajalla tulee olla oikean kokoinen pelastusliivi tai kelluntapukine.
– Kuormaa vene tasapainoisesti.
– Kiinnitä kuorma veneeseen ja käytä vesitiiviitä pakkauksia.
– Matkustajien tulee istua penkeillä tai lattialla. Koskiosuudella voit olla lattialla polvillaan.
– Aloita moottoriajo aina varovasti.
– Ennen veneen käyttöönottamista tarkista ettei veneessä ole ilmavuotoja.
– Vältä veneen altistamista auringonvalolle pidemmäksi aikaa. Säilytä venettä viileässä ja varjossa.


Käyttöönottaminen ja täyttäminen:

– Etsi tasainen pinta, jossa vene kootaan.
– Poista kaikki terävät esineet tasaiselta alustalta.
– Avaa ja levitä vene.
– Avaa venttiilit.
– Venttiilin käyttäminen: Paina venttiilin ydintä ja kierrä 1/4 myötäpäivään täyttöä varten. Sulje venttiili päinvastoin. Kun ruuvi suljetaan tai painetaan alas niin venttiili aukeaa ja kammio tyhjentyy nopeasti. Sulje venttiili aina korkilla.
– Kytke pumppu venttiilin ja täytä kammiot.
– Veneen ponttoneissa on 4 kammiota. Aloita täyttö keulan molempiin puoliin, sitten takapää. Täytä putket noin 50% tasoon.
– Asenna istuimet.
– Asenna ilmalattia moottoritelineestä alkaen, venttiili ylöspäin, asettele reunat ponttoonien alle ja täytä se noin 70%.
– Täytä putket 100%: maksimi 0.20-0.25 bar
– Täytä ilmalattia 100%: maksimi 0.6-0.7 bar
– Ponttooneja ei saa täyttää kivikoviksi. Kun pumpun painaminen alkaa vaatia voimaa, eli joudut painamaa koko painollasi (n. 80kg), lopeta siihen. Voit käyttää painemittaria.
– Asenna airot.
– Asenna tyhjennystulppa perälaudan ulkopuolelle.
– Älä täytä mitään kammiota kokonaan kerralla, koska tämä aiheuttaa tarpeetonta stressiä liitoksiin.
– Liian kova paine voi aiheuttaa rakenteellisia vaurioita veneeseen.
– Älä anna veneen seistä suorassa auringonpaisteessa kun nostat sen vedestä, sillä se voi aiheuttaa paineen nousua ilmakammioissa ja vahingoittaa rakenteita.
– Vene on painonsa takia helpointa kuljettaa autolta rantaan esim. nokkakärryillä tai sitten osat erillisinä paketteina.


Veneen tyhjentäminen ja pakkaaminen:

– Hyvä idea saada vene pakattua puhtaana on levittää tyhjennysalueelle sopivan kokoinen kevytpeite, jonka päälle vene nostetaan vedestä
– Ennen tyhjentämistä tarkista, että vene on puhdas ja kuiva.
– Avaa venttiilit ja anna kammioiden tyhjentyä.
– Irrota istuimet ja airot.
– Tyhjennä lattia.
– Taivuta veneen molemmat sivut keskelle ja rullaa vene hitaasti kunnes kaikki ilma on poistunut.
– Pakkaa vene kuljetuslaukkuun ja säilytä siinä.
Vene pakkautuu helpommin ja pienempään tilaan kun se tyhjennetään pumpun avulla. Siirrä pumpun täyttöletku pumpun toiseen aukkoon ja pumpun avulla voidaan imeä ilmat hyvinkin tarkasti veneestä. 


Veneellä ajaminen:

– Ole hyvin varovainen matalikoissa ja tuntemattomilla vesillä.
– Tarkista aina paikalliset navigointikartat, missä aiot venettä käyttää.
– Tupakointi on kielletty tankkaat moottoria.
– Älä koskaan aja uimareiden läheltä.
– Pyri ajamaan tasapainoisesti, varo tuulta ja korkeita aaltoja.
– Älä ota tarpeettomia riskejä.


Veneen hinaaminen:

– Kiinnitä vähintään 4 metriä pitkä hinausköysi kumiveneen keulan turvaköyteen


Veneeseen nouseminen toisesta veneestä tai vedestä:

– Veneen keulassa ja sivuilla on turvaköydet, jotka ovat tarkoitettuja paitsi varusteiden kiinnittämiseen myös veneeseen nousemiseen helpottamiseksi.
– Veneen sivujen turvaköydet kulkevat kolmen metallisen lenkin kautta ja köysiä sekä metallisia lenkkejä voidaan käyttää veneen kiinnittämiseen.
– Nouse veneeseen keskeltä sivulta ja käytä tarvittaessa hyväksesi turvaköysiä.
– Jos siirryt veneestä toiseen siirrä veneet vierekkäin ja pidä kiinni turvaköydestä kun vaihdat venettä.
– Jos ole joutunut veden varaan niin kiipeä veneeseen keskeltä sivusta.


Säilytys:

– Jos säilöt venettä useita päiviä niin peitä se suoralta auringonvalolta.
– Huuhtele ja puhdista vene käytön jälkeen.
– Veneen pinta voidaan puhdistaa miedolla saippualla ja puhtaalla vedellä.
– Emme suosittele liuottimia tai kemiallisia puhdistusaineita veneen puhdistamiseen.
– Vältä hankausta ja kulumista. Kaikki hiekka, pienet kivet, öljy ja lika on huuhdeltava pois veneestä.
– Säilytä kuivassa, viileässä, hyvin ilmastoidussa ja varjoisassa tilassa.
– Varmista, että varastoalue on vapaa jyrsijöistä.
– Vene voidaan varastoida tyhjennettynä laukussa tai täytenä peitettynä.
– Ota veneen korjausrasia, tai ainakin liima lämpimään talveksi.


Korjaus ja huolto:

– Käytä mukana olevaa korjaussarjaa pienien reikien paikkaamiseen.
– Puhdista kangas alueen ympäriltä esim. asetonilla tai alkoholi puhdistuslapulla, joita on mm. ensiaputarvikkeissa tai saatavana apteekeista yms. Älä koskaan puhdista esim. bensiinillä tai muilla liuottimilla!
– Levitä liimaa reiän ympärille ja sopivan kokoiseen paikkaan ja anna kuivua 2-3 minuuttia. Laita paikka tasaisesti paikoilleen. Vältä ilmakuplia.
– On suositeltavaa, että paikka kuivuu 24 tuntia ennen veneen käyttöönottoa.
– Jos reikä on suuri, ota yhteyttä maahantuojaan tai jälleenmyyjään.
– Kangas kestää hyvin koiran kynsiä, mutta suosittelemme, että pidät koiran kynnet lyhyenä.
– Huuhtele veneen lattialle ja pohjalle kertynyt hiekka pois.
– Voit käyttää lattian päällä esim. kokolattiamatosta tai vastaavasta leikattua suojaa kovissa ja kuluttavissa olosuhteissa.
– Huuhtele veneeseen roiskunut bensiini ja öljy heti pois.
– Jos jokin venttiili tuntuu vuotavan niin niin se on todennäköisesti löystynyt. Venttiiliä voidaan varovasti kiristää paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella.
– Jos lattia vuotaa niin kiristä venttiiliä varovasti paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella. Vältä avaimen lipsumista. Jos tämä ei auta niin kierrä venttiili auki ja tarkista ettei venttiilin alarungon väliin ole jäänyt drop stitch pohjan kuitukarvoja. Leikkaa ylimääräiset karvat pois venttiilin alta.
– Venttiilin malli on: Halkey-Roberts (Naru). Jos haluat rakentaa itse sähköisen pumpun mm. esitäyttöä varten niin löydät tähän venttiiliin sopivia täyttöletkun päitä esim. internetkaupoista. Joissakin edullisten pumppujen sovittimissa voi mitoituksen suhteen olla toivomisen varaa.
– Köysien päissä on lenkit, jotka on tehty työntämällä teräväksi teipattu pää köyden itsensä sisälle. Jos köyden pää irtoaa niin supista köyttä jolloin sen sisälle muodostuu tunneli. Työnnä köyden pää tunneliin niin pitkälle kun se menee ja kiristä köysi. Köysi supistuu vedossa ja pitää pään paikoillaan.
– Jos on jokin ongelma niin ota kuva, kuvia tai video ja lähetä: myynti@kivelaoutdoor.com tai 0407284667 tai whatsapp 0407284667


Paikkausrasia:

– Paikkausrasiassa on liima, kolme paikkalappua ja venttiilin avaus/kiristystyökalu.
– Pidä paikkausrasia ja pumppu aina veneen mukana.
– Jos jokin venttiili tuntuu vuotavan niin niin se on todennäköisesti löystynyt. Venttiiliä voidaan varovasti kiristää paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella. Vältä avaimen lipsumista.
– Venttiili voi liikahtaa hieman jos sen päälle esim. astutaan, jolloin se voi alkaa vuotamaan kankaan ja venttiilin saumasta. Tässä tapauksessa avaa venttiili mustalla työkalulla, keskitä venttiili reikäänsä ja kiristä uudelleen.
– Jos lattia vuotaa niin kiristä venttiiliä varovasti paikkausrasiassa olevalla mustalla avaimella. Jos tämä ei auta niin kierrä venttiili auki ja tarkista ettei venttiilin alarungon väliin ole jäänyt drop stitch pohjan kuitukarvoja. Leikkaa ylimääräiset karvat pois venttiilin alta.
– Tehtaalta tullessaan venttiilin korkissa voi olla kiinni suojakangas. Tämän kangaspalan voi halutessaan poistaa. Kangaspalaa voi käyttää pienenä paikkalappuna.
– Säilytä paikkarasia tai vähintääkin liima suojassa pakkaselta.


Tekniikan Maailma-lehti 11/1964 testasi pieniä kumiveneitä otsikolla: TM koekelluu, retkelle reppuveneellä. Lehdet löytyvät tilaajille TM digitaalisesta arkistosta tai divareista.

Lisätiedot

Paino 40 kg
Kopukka

Kopukka 400, Loppumaksu, Varausmaksu

Reviews

There are no reviews yet!

Be the first to write a review

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tuotteella 30 vuorokauden palautus ja vaihto-oikeus. Palautus ja vaihto-oikeus koskee vain käyttämättömiä ja myyntikelpoisia tuotteita, mutta se ei koske ostajaa varten räätälöityjä tuotteita, erikoistilauksia tai mittatilaustuotteita. Palautuksesta tulee ilmoittaa ennakkoon sähköpostitse osoitteeseen myynti@kivelaoutdoor.com tai puhelimitse numeroon 0407284667 (ma – pe 8.00 – 17.00), myös SMS viesti käy. Ole valmis kertomaan tilauksen numero. Valmistelemme asiakaspalautuksen systeemin kautta ja saat siitä sitten tarvittavat tiedot ja ohjeet. Palautuksen mukana on laitettava mukaan saate jossa ilmenee palautuksen/vaihdon syy, tilausnumero ja asiakkaan tilinumero. Katso tarkemmin sivun yläreunan linkistä: Asiakaspalvelu
Top