Lataa käyttöohje: https://www.kivelaoutdoor.com/wp-content/uploads/2024/02/Kopukka-2024-kayttoohje.pdf

4.4.4 Auringonvalo
Vältä altistumista auringolle pitkiä aikoja. Vaihtuva ilmanpaine putkien sisällä voi vahingoittaa venettäsi. Äärimmäinen auringonpaiste (ultravioletti säteet) pitkällä aikavälillä voi kiihdyttää materiaalien ikääntymistä. Peitä vene estääksesi suoran auringonpaisteen. Pressuja ja venepeitteitä saa hyvinvarustetuista kaupoista. Ellet voi peittää venettä niin siirrä se varjoon. Älä säilytä venettä käyttöpaineissa. Jos jätä veneen rantaan niin löysää paineita noin puoleen. Ellet voi kääntää venettä nurin niin avaa veneen vedenpoistoventtiili, ettei sadevesi keräänny veneen sisälle. Pitkäaikainen vesi veneen sisällä voi vähitellen vahingoittaa mm. moottoritelineen puuosia.

5.3 Säilytys
TÄRKEÄÄ: Älä säilytä venettä vedessä pitkiä aikoja estääksesi veneen värjäytymisen. Vene voi hankautua rantaa ja kiviä vasten ja tämä voi kuluttaa kankaita. Nosta vene aina kuivalle maalle tai venelaiturille. Venettä ei kannata vetää hiekkaa pitkin.
1. Käytön jälkeen vene ja kaikki osat tulee pestä miedolla saippualla ja huuhdella makealla vedellä. Kuivaa kaikki osat ennen varastointia kantolaukussa. Tämä auttaa estämään hometta.
2. Puuosat tulee tarkastaa vaurioiden tai pinnan huonontumisen varalta. Pinnan naarmut tulee maalata uudelleen merilaatuisella maalilla.
3. Jotta vene näyttää uudelta, säilytä sitä viileässä ja kuivassa paikassa ja vältä liiallista altistumista suoralle auringonvalolle.
4. Vene kestää hyvin pakkasia, mutta älä taivuttele veneen kankaita tai muoviosia tai täytä venettä kovilla pakkasilla. Kankaan lämpötilankesto noin -30C/+70C EN 1876-1. Vene on tarkoitettu sulanmaan kevät-, kesä- ja syyskäyttöön.


Paras tapa veneen säilytykseen järjestyksessä:

  1. Kuivaa ja tyhjennä vene, kääri laukkuunsa ja säilytä kuivassa ja valolta suojattuna.
  2. Vedä vene rantaan, käännä nurinpäin ja laita suojapeite.
  3. Vedä vene rantaan. Jos pidät moottorin kiinni niin avaa perälevyn vedenpoistoventtiili ja aseta vene siten, että vesi valuu pois. Laita suojapeite.
  4. Vedä vene rantaan. Jos pidät moottorin kiinni niin avaa perälevyn vedenpoistoventtiili ja aseta vene siten, että vesi valuu pois. Veneen tulee olla varjoisassa paikassa.

Kohdat 2-4: laske paineita vähintään puoleen kaikista kammioista.


Venevakuutus

Jos säilytät venettä rannassa, näkyvällä paikalla tai muutenkin niin selvitä mitä kotivakuutuksesi korvaa varkauden varalta. Usein kannattaa ottaa venevakuutus. Kerro vakuutusyhtiöllesi minkälainen vene on kyseessä. Ota valokuvia ja sarjanumerot talteen. Joissakin kotivakuutuksissa on rajoitteita esim. moottorikoon mukaan jonka jälkeen pitää ottaa erillinen venevakuutus tai vastaava. Vertaile eri yhtiöitä. Esimerkiksi:

https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/venevakuutus/venevakuutus-moottoriveneelle

https://www.lahitapiola.fi/henkilo/vakuutukset/ajoneuvovakuutukset/venevakuutus/


Kuvassa Kopukka 545 suojapeitteellä.


Voit suojata venettä myös erilaisilla aineilla kuten: Star brite Rib ja kumiveneiden puhdistus- ja suoja-aine. Nämä eivät korvaa suojapeitettä.