LED valopaaneelit

Mitä eroja led valopaneeleissa on? Ledien valmistajia on useita, esim: Cree, Osram, Philips ja Epistar. Myös ledeihin ajettava virta vaihtelee. Ilmaista lounasta ei kai olekaan eli kallis valopaneeli on todennäköisesti hieman kirkkaampi kuin halpa. On myös tapauksia, joissa kiinalaiset valmistajat ovat käyttäneet tunnettujen ledien kopioita. Mutta – valopaneelit myös hinnoitellaan hieman fiiliksen mukaan, joten hintakaan ei välttämättä kerro mitään. Varsinkaan kun valot muuten ovat hyvin samankaltaisia. Silloin hinta kertoo lähinnä sen millainen kate tuotteeseen on asetettu. Nykyään on myös ns. 4D tai 5D “kalansilmälinssejä” joiden tarkoituksena on keskittää valo tarkemmin pistemäiseksi (spot). Tässä videossa on kokeiltu neljää erilaista valopaneelia. Ledit kaikilta ym. valmistajilta ja osassa paneeleista on “kalansilmälinssit”. Tulokset pätevät tietysti vain juuri testattuihin malleihin eivätkä niitä kannata yleistää. Työkäyttöä ajatellen ja kun ajoneuvon nopeus on maltillinen, valon tulisi levitä laajemmalle alueelle eikä kantama ole niin olennaista kuin varsinaisilla lisäkaukovaloilla. Suomessa lisävaloilta vaaditaan tieliikennekäytössä hyväksyntä ajovaloiksi eikä pitkiä hyväksyttyjä valopaneeleja ole juurikaan markkinoilla. Tähän vaikuttaa mm. seuraava asia. Esim. henkilöauton kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku (REF) saa olla 100, johon lasketaan auton omat valot, yleensä noin 40 (jopa 50), jolloin lisävalolle jää noin 60 (tai 50). Tämä on melko alhainen luku kun ajatellaan vaikka reilun metrin mittaista tehokasta valopaneelia, joka heijastaa valonsa keskitetysti. Referenssiluku ei ole sama kuin valojen teho vaan kertoo valon heijastuksen tehokkuudesta. Nyrkkisääntönä: isolla keskittävällä heijastimella varustetun valon REF on isompi kuin pienemmän vaikka wattimäärä olisikin sama. Valomäärä voi silti olla sama, toisessa on vaan hieman enemmän hajavaloa.

Eberlestock ja Hillmann

Asiakkaamme, meiltä on kysytty missä viipyvät Eberlestockit. Valitettavasti kausi menee meidän osalta lähes ohitse. Eberlestockille piti tulla kesällä EU varasto, jonka tarkoituksena oli helpottaa jälleenmyyjien tilauksia. Se hanke ei toteutunutkaan. Samaan aikaan ehkä suosituin malli X1E2HT Timbel Veil on loppuunmyyty jenkeistä. Olemme tilanneet X1E2HK ja Loden malleja, mutta niiden saapumisaikataulu ei ole vielä selvillä. Onneksi Eberlestockilla on toinen iso jakelija eli Varuste.net, joten näitä laadukkaita asereppuja saa sieltä ja joiltakin muiltakin jälleenmyyjiltä. Varuste.net pitää myös tiettyä määrää taktisia malleja varastossaan.
Näet Eberlestockin USA varaston tutkimalla heidän verkkokauppaansa.
 
Hillmannin tuotteet. Meille tulee arviolta ensi viikolla Holsterpack vihreänä ja joitakin varusteita. Hillmannin istuinreppu on loppu valmistajalta, joten sitä ei saada meidän metsästyskauteen. Sitä voi löytyä joiltakin jälleenmyyjiltä. Hilmannilla on tapana tehdä tuotantojaksoja vain ajoittain, joten jos joku loppuu niin se on loppu jonkun aikaa. 
 
Kaikesta huolimatta, menestyksekästä jahtikautta!

Minkki

Kuten tunnettua, minkit ovat levittäytyneet kauas Lapin erämaihin asti. Koiria ne kiinnostavat siinä määrin, että siinä vierähtää helposti tunti jos toinenkin. Minkki on Suomen luontoon kuulumaton tuontilaji. Tarhoista karanneista eläimistä on muodostunut luonnonvarainen kanta.

Poikametso haukussa

Käytiin koirien kanssa katsomassa vesilintuja, kuntoilemassa, kalassa ja sienessä. Reitin varrella pölähti poikametso puuhun. Ne ovat tunnetusti sitkeitä otuksia. Kameran kanssa pääsee lähelle. Nuoren koiran kouluttamisessa verrattomia. Pahoittelen huonoa kuvanlaatua. Oikea kamerakin oli mukana, mutta ilman muistikorttia. Wanhemmalla koiralla on rasvapatti kurkussa ja siksi käheä ääni. Ei vaikuta kuntoon mitenkään. Nyt on 12. syksy.

Fire Jet risukeitin ruotsin kalareissulla

Tervehdys! Käväistiin viikonloppuna (5.-8. elokuuta 2016) Ruotsin lapissa kalareissulla. Lähtö oli perjantaina ja reissu venyi niin, että takaisin tulo meni maanantai-iltaan. Pahoittelut siitä! Reissun aikana käytimme Fire Jet keitintä alueella missä kokemuksesta tiedettiin ettei siellä ole järkevää polttopuuta. Havupuita kasvaa etelämpänä. Tässä videossa poltetaan kuolleita koivun oksia. Ne eivät ole kuitenkaan niin kuivia kuin olettaisi, koska sateita tuli ja meni. Pari äijää jutteli Karesuandon kaupassa kala- ja hillahommista. Vettä on nyt kuulemma “totta enemmän kuin jäitten lähön aikhan”. Tulvat tietenkin vaikuttavat kalansaaliiseen yhdessä melko lämpimien vesien kanssa, mutta aina sitä jotakin! Tästä videosta näkyy hyvin mikä merkitys on kun palokammioon syötetään puhaltimella ilmaa. Normaali risukeitin palaisi huomattavasti kituisammin eikä useimmilla kaasukeittimilläkään taida päästä samoihin tehoihin.

Ja tässä se Fire Jet video: